uvodna konferencija projekta

Škola u Novoj Vesi sama će proizvoditi struju i štedjeti, ulaganje vrijedno 1,2 milijuna kn

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.05.2020. 13:45

Zadnja izmjena: 12.05.2020. 16:45

Foto: Luka Šalamun

Područna škola Nova Ves Petrijanečka, čija je matična škola OŠ Petrijanec, uskoro će proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe, a cijela zgrada će postati energetski učinkovit objekt s novom fasadom, vanjskom stolarijom i rasvjetom.

Time će ova područna škola koju pohađa 28 učenika od prvog do četvrtog razreda imati daleko bolje uvjete za rad i ostvarivati značajne uštede na energentima.

Ukupna vrijednost projekta nakon postupka nabave radova iznosi 1.204.862,50 kuna. Od toga se projekt s 477.886,86 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, a Varaždinska županija je kao osnivač škole osigurala 726.975,64 kuna, od čega je 216.535,88 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Uz energetsku obnovu Područne škole Nova Ves Petrijanečka, traje energetska obnova još sedam područnih škola te Srednje škole Arboretum Opeka. - Uz to, praktički su završeni radovi na obnovi dviju najvećih škola, Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin. Svi ti školski objekti postat će energetski učinkoviti do jeseni ove godine. S ponosom možemo istaknuti da je upravo Varaždinska županija najbolja u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnog EU novca za projekte energetske obnove – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak i podsjetio da je 11 škola energetski obnovljeno 2018. i 2019. godine, pa će u 22 škole ukupno biti uloženo 70 milijuna kuna.

Kako je itkanula ravnatlejica škole Valerija Paljak, režijski troškovi će nakon energetske obnove biti kao u prosječnoj obiteljskoj kući. - Trošak električne energije će biti zanemariv, dok će se troškovi za plin značajno smanjiti. Za naše učenike i djelatnike sve to će značiti daleko bolje uvjete za rad. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na pokretanju energetske obnove, jer bez potpore i kvalitetne pripreme male škole bi ovakve projekte mogle samo sanjati – rekla je Paljak. 

Projekt energetske obnove financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 983.710 kuna.

Projektom energetske obnove doprinijet će se smanjenju potrošnje primarne energije od 92,86 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije provedbe mjera energetske obnove, a emisija CO2 bit će smanjene za 93,24 posto.


 

Komentari