važan dokument

Poduzetnici, javite se na Javni poziv u sklopu Plana za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.03.2022. 09:03

Zadnja izmjena: 19.03.2022. 09:55

Varaždinska županija obavještava poduzetnike, obrtnike, OPG-ove i ostale dionike poslovnog sektora s područja Varaždinske županije da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije trenutno provodi postupak mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti iz poslovnog sektora, a u okviru Plana za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske.

Plan za industrijsku tranziciju Sjevernu Hrvatske je strateški dokument temeljem kojeg će se, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, u narednom razdoblju raspisivati javni pozivi za dodjelu bespovratnih EU sredstava poslovnom sektoru.

Više o ovom važnom dokumentu u eTV studio govorio je Mladen Jakopović u ulozi pročelnika Upravog odjel za gospodarstvo i europske poslove koji je otkrio kako će poduzetnicima na raspolaganju biti 750 milijuna kuna, a riječ je o sredstvima namijenjenim isključivo privatnom sektoru na području pet sjevernih županija.

-  Varteks kreće u izgradnju sadržaja, promjene pametnih industrija s novim materijalima, zatvaranje novih CRM-ova unutar same proizvodnje. Imamo u susjedstvu koncern Vindija koji je također zainteresiran za nekoliko niša. Dakle, sve velike vodeće tvrtke s našeg područja su itekako zainteresirane za ovaj prijedlog Plana industrijske tranzicije - otkrio je tada Jakopović.

Tko se može javiti?

U etTV studiu pitalio smo ga tko se može javiti:

- Kreirajući nacrt dokumenta obuhvatili gotovo sve djelatnosti važne za Varaždinsku županiju. Niša je ukupno pet, te se valja informirati pri Upravnom odjelu za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske župnije i na njihovim internetskim stranicama. Mogu se javiti mikro, mali, srednji, a po prvi puta i veliki, koje smo ovdje i spomenuli. Još uvijek se može utjecati i na sam okvir preraspodjele sredstava - pojasnio je.

Važna obavijest

Cilj postupka mapiranja je detektiranje kritične mase poduzetnika u okviru pojedinog regionalnog lanca vrijednosti, ali i preduvjet za sudjelovanjem u izradi akcijskih planova koji će se koristiti u svrhu pripreme ciljanih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU u razdoblju 2021. – 2027. u okviru industrijske tranzicije hrvatskih regija.

Postupak mapiranja je krajnje jednostavan i, u pravilu, se sastoji od popunjavanja Upitnika uz prilaganje Izjave prijavitelja te za samog prijavitelja ne generira nikakav trošak ni financijsku obvezu, a jasno implicira zainteresiranost poduzetnika za korištenje bespovratnih EU sredstava, unutar sektora njegovog poslovanja.

Javni pozivi te učestala pitanja i odgovori objavljeni su na službenim stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavljeni su OVDJE.

 

Komentari