Ključne kompetencije

Poduzetništvo u školama nadogradnja postojećih učeničkih zadruga u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 01.03.2016. 10:04

Zadnja izmjena: 01.03.2016. 10:04

Foto: Josip Novak

Inovacije i poduzetništvo, strateško promišljanje i strateška inovacija poduzetništva i  Start - up poduzeća te njihovo financiranje, neka su od područja kojima se danas bave ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije na edukaciji „Obrazovanje za poduzetništvo“...

Spomenutu edukaciju za njih je organizirala Varaždinska županija u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike. Njen cilj je uvođenje učenja za poduzetništvo u nastavu, naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar.

- Poduzetništvo je izuzetno bitno za razvoj društva, a zanemareno je u programima obrazovanja. Naši srednjoškolci koji nakon mature žele osnovati tvrtku ili obrt nisu o tome dovoljno educirani. To želimo promijeniti na način da u srednjoj školi imaju predmet vezan uz poduzetništvo – rekao je Štromar.

Dodao je da učenici moraju znati iščitati bilance i osnove knjigovodstva „kako bi mogli što prije izaći na tržište“.

- Okupljenim nastavnicima i učiteljima predložit ćemo da u postojeću nastavu uvedu te ideje, a putem resornog ministarstva pokušat ćemo u 3. i 4. razrede srednjih škola uvesti i predmet „poduzetništvo“ – istaknuo je Štromar dodavši da su u projekt uključene sve osnovne i srednje škole s područja varaždinske županije.

Na njega se nadovezao Miroslav Huđek, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, napomenuvši kako o poduzetništvu djeca uče i putem učeničkih zadruga koje dobro funkcioniraju.

- Imamo čak 37 zadruga u školama i po njihovoj brojnosti je Varaždinska županija na prvom mjestu u RH. Također, imamo i 35 vježbeničkih tvrtki u kojima se stiču znanja o pripremi proizvoda koji su zanimljivi tržištu – naglasio je Huđek.

Za edukaciju je predviđeno 16 sati programa, a o temama vezanim za poduzetništvo govorit će dr.sc. Irena Kedmenec, dr.sc. Kristina Detelj, izv. prof. dr. sc. Ksenija Vuković te izv. prof.dr.sc. Marina Klačmer Čalopa.

 

Komentari