"Slobodu treba poštovati!"

Polaganjem vijenaca kod spomen kosturnice obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Objavljeno: 06.05.2016. 12:26

Zadnja izmjena: 06.05.2016. 12:26

Foto: Sonja Ognjenović

Već tradicionalno, na Gradskom groblju u Varaždinu, upaljene su svijeće i postavljeni vijenci kod spomen kosturnice, kako bi se podsjetilo na važnost pobjede nad fašizmom. Time se svake godine odaje počast poginulim antifašistima koji su braneći Varaždin izgubili život u borbi s fašističkim okupatorom.

8.svibnja 1945. dan je kad su partizanske jedinice ušle u Varaždin i oslobodile grad koji su prethodno zauzeli vojnici fašističke koalicije. Sa 7. na 8. svibnja dogodila se večernja bitka za Varaždin. Po broju stradalih, to je bila jedna od najvećih bitaka u ovom kraju, a radi se o brojci od oko tisuću vojnika. To su bili zadnji dani fašizma i nažalost, teško su se odrazili na ovaj kraj.

U sadašnjem trenutku, teško je ne pitati se, je li ovaj dan pomalo izbrisan iz kolektivnog sjećanja.

“Na žalost, antifašizam se sve češće izjednačava s komunizmom, što po meni i nije baš dobro, jer nisu svi anfifašisti bili komunisti, a bilo  je i komunista koji nisu sudjelovali u antifašističkoj borbi i to treba odvojiti, isto kao što jasno treba odvojiti domaću izdaju u obliku ustaša od nacizma i fašizma, iako su bili tijesno povezani. Nažalost, jedna loša vijest se jače čuje u eteru, nego sto dobrih. Mi smo tu da jasno upućujemo na te greške koje se javljaju i da ih pokušamo ispraviti. Nadam se da ćemo to i uspjeti.” komentira Milivoj Dretar,  predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije

 

Obilježen i Dan Europe

Uz to što se odala počast poginulim antifašistima u borbi za slobodu, obilježen je i Dan Europe.

“Hrvatska nije baštinica fašizma, hrvatska je baštinica pobjede koalicije u Drugom svjetskom ratu i baštinica antifašizma koji je u našem Ustavu. Fašizam nije civilizacijska vrijednost, antifašizam jest, a sloboda kao bezvremenska kategorija je nešto što treba poštovati.” – ističe Dubravka Biberdžić, predsjednica Skupštine Varaždinske županije

Uz izaslanstvo Varaždinske županije, vijenac su položila i izaslanstva Grada Varaždina te Zajednica Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

 

Komentari