doznajte

Evo zašto varaždinska bolnica prva u Hrvatskoj dobiva helikoptersku službu

Kako je najavio ravnatelj Poljak, ugovor će se potpisivati s tvrtkama Radnik i Hidroing, a dodao je i kako paralelno rade i na dokumentaciji za opremanje tog bloka kako bi sve bilo dovršeno do 30. lipnja 2026. godine...
Objavljeno: 05.07.2023. 09:35

Zadnja izmjena: 05.07.2023. 10:49

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak najavio je za idući tjedan potpisivanje ugovora s izvođačima radova na projektu izgradnje Centralnog operacijskog bloka

Kako je najavio, ugovor će se potpisivati s tvrtkama Radnik i Hidroing, a dodao je i kako paralelno rade i na dokumentaciji za opremanje tog bloka kako bi sve bilo dovršeno do 30. lipnja 2026. godine, a naglasio je i da će tada varaždinska bolnica jedina u zemlji imati heliodrom te kako će biti pavilijonskog tipa.

Naveo da se radi o objektu površine veće od 11.700 četvornih metara, na četiri etaže, s podzemnog garažom, prizemljem u kojem će biti prijemni hol, gdje će pacijenti dolaziti u laboratorij, rentgenom, transfuzijskom ambulantom za uzimanje krvi od pacijenata... Na prvom katu bit će jedinica intenzivnog liječenja, osam operacijskih sala, a na zadnjem katu multifunkcionalna sala predviđena za predavanja, tehničke službe itd. U podrumu će biti garderobe, parkirna mjesta i tehnički dio.

- Na krovu te zgrade, jedini u zemlji imat ćemo heliodrom, koji je naknado projektiran, upravo vodeći računa o usklađenosti s Nacionalnim planom razvoja zdravstvenog sustava, s orijentiranošću na pacijenta da možemo u što bržem vremenu reagirati na sve potrebe modernog zdravstva. Smatram da Opća bolnica Varaždin ide u tom pravcu te se i u strukovnom i u znanstvenom smislu razvijamo - kazao je.

Helikopterska služba

Kako je istaknuo, orijentiranost na pacijenta je jedan od osnovnih postulata razvoja zdravstvenog sustava RH, a to znači zadovoljavanje njegovih potreba u što kraćem vremenu. Postoji zlatni sat u kojem moraju promptno biti riješene mnoge zdravstvene situacije u kojima su narušeni život i zdravlje pacijenta, dodao je.

- S autom je to daleko teže. Na nivou države razvija se helikopterska služba. Mi smo ispred vremena i u razgovoru sa županom Anđelkom Stričakom došli smo do rješenja da bi to dobro bilo postaviti na krovu, jer je još 1990-ih godina bio napravljen heliodrom na parkiralištu. Smatramo da varaždinska bolnica to mora imati, bez obzira što smo relativno blizu Zagreba, jer ponekad se radi o sekundama i minutama.. Našim pacijentima koji gravitiraju prema Općoj bolnici Varaždin moramo dati maksimalnu razinu kvalitete zdravstvene skrbi - naveo je Poljak.

Također, naveo je da je varaždinska bolnica već dugi niz godina i jedna od najjačih centara za transplantacijsku medicinu, a jedan od segmenata za donaciju organa, izuzetno važan, je dostupnost i hitnost.

Komentari