Denis Kovačić u Varaždinu

Pomoćnik ministra zdravlja: Varaždinska Opća bolnica dobit će uređaj za magnetsku rezonancu

Objavljeno: 30.04.2016. 13:03

Zadnja izmjena: 30.04.2016. 13:08

Foto: Ivan Tomašković

U Varaždinu je danas obilježen Nacionalni dana hitne medicinske službe, a stigao je pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić.

Naime, Kovačić je najavio reformu hitne medicinske službe kojom bi se prioritet dao samo pacijentima koji su vitalno ugroženi.

- Gotovo 80 posto slučajeva koji uđu u cjelokupni sustav hitne medicine nisu hitni slučajevi. Cilj reforme je da budemo efikasniji i da vrijeme koje prođe od ulaska pacijenta do pružanja usluge skratimo koliko je to maksimalno moguće i da se radi uistinu o hitnim slučajevima - rekao je Kovačič i istaknuo da će pokazna vježba i obilježavanje Dana hitne medicinske pomoći sigurno osvijestiti i senzibilizirati je kako bi se podržala reforma hitne medicinske pomoći.

Hitnost - prioritet

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije podržava reformu hitne medicinske pomoći.

- Godišnje imamo oko 34.000 slučajeva i samo 10 posto je zbilja hitno. Reformu podržavamo jer je ona prepoznala hitnost kao najvažniji segment, a oni slučajevi koji nisu hitni, pružit će im se primarna zdravstvena zaštita - rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić.

Također pomoćnik ministra zdravlja osvrnuo se i na kritike oko povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Radi se 19 kuna što osobno nije puno i oni najpotrebitiji to neće osjetiti. Milijun ljudi kod nas ne plaća dopunsko osiguranje, a povećanje od 19 kuna nije znatna suma. Po meni je mjera na krivi način isprezentirana u javnosti - dodao je Kovačić.

Magentska rezonanca

Također istaknuo je kako je održan sastanak sa županom Predragom Štromarom i varaždinska bolnica uskoro bi mogla dobiti uređaj za magnetsku rezonancu.

- Uređaj za magnetsku rezonancu nema ni varaždinska Opća bolnici, ni Županijska bolnica u Čakovcu, već je to obavljala jedna privatna klinka u Čakovcu. Održan je sastanak sa županom da varaždinska Opća bolnica dobije taj uređaj za dijagnostiku, jer želimo da ona postane regionalna bolnica za sjever Hrvatske - zaključio je Kovačić.

Komentari