Poplavljene ceste u Lovrečan Otoku; za dio Drave mjere redovne obrane od poplava

Objavljeno: 08.11.2014. 10:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Izvor: Ilustracija

Zbog većeg dotoka vode iz Austrije i Slovenije na rijeci Dravi u petak, 7. studenog, u 19:30 uspostavljeno je pripremno stanje obrane od poplave na branjenom području stargog korita HE Čakovec.

Na dionicama rijeke Drave od Slovenije do HE Varaždin i od HE Varaždin do HE Čakovec tako su na snazi su mjere redovne obrane od poplava. Također, kako je već spomenuto, na dionici rijeke Drave nizvodno od brane HE Čakovec je na snazi pripremno stanje obrane od poplava.

Rijeka Drava se izlila unutar nasipa, nema opasnosti od značajnijeg podizanja vodostaja i ugrožavanja zaobalja. Poplavljen je nebranjen prostor između Drave i odvodnog kanala HE Formin gdje je naselje Lovrečan Otok. Poplavljene su lokalne prometnice, koje nisu branjene, u naselju Lovrečan Otok. Vatrogasci su tamo angažirani na obrani od poplave.

Djelatnici Hrvatskih voda su na terenu i prate stanje i razvoj događaja.

- Stanje protoka na rijeci Dravi na području sliva u Austriji se lagano smiruje, odnosno dotoci s uzvodnih dijelova sliva Drave polako opadaju. Tijekom noći se dotok iz Austrije kreće oko 950 m3/s. Protoci Drave u Sloveniji su se tijekom noći smanjivali, tako da su smanjeni od 1500 m3/s na oko 1300 m3/s. Trenutni protok na izlazu prema Hrvatskoj je oko 1200 m3/s. Zbog smanjenja protoka rijeke Drave uzvodno, tijekom jutarnjih sati očekuje se smanjenje protoka kroz HE Varaždin i HE Čakovec. Na HE Dubrava očekuje se lagani porast protoka i proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava. Zbog očekivanih novih oborina u slivu Drave u Austriji, tijekom poslijepodneva se očekuje lagano povećanje protoka i na našem području. Jutrošnja prognoza slovenske agencije za okoliš predviđa povećanje protoka rijeke Drave do 1300 m3/s. Zbog malog protoka rijeke Mure, ne očekuje se značajniji utjecaj ovog vodnog vala na tok Drave nizvodno od ušća Mure - stoji u obrazloženju Hrvatskih voda.

Kako javlja HAK za autobuse i teretna vozila iznad 7,5 tona zatvoren je granični prijelaz Dubrava Križovljanska. Obilazak je preko graničnih prijelaza Macelj i Trnovec.

Komentari