izrada dokumentacije

Potpisani ugovori za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama i Domu zdravlja Čakovec

Objavljeno: 16.06.2022. 09:20

Zadnja izmjena: 22.08.2022. 14:00

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore zahvaljujući kojima se kreće u izradu dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama Orehovica i Štrigova, područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa te Domu zdravlja Čakovec vrijedne 5,5 milijuna kuna.

Time se nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji, a nakon obnove školskih zgrada, Međimurska energetska agencija d.o.o. je u suradnji s osnivačem Međimurskom županijom te obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, prijavila 6 projekata na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Ukupan iznos radova na rekonstrukciji kotlovnica prema glavnim projektima iznosi 2,6 milijuna kuna. Isto toliko procjenjuje se vrijednost investicije u fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 216 kW, čime bi se trebale ostvariti uštede veće od 75% u isporučenoj energiji, odnosno onoj koja se do sada preuzimala iz mreže.

Kada tome pridodamo troškove izrade glavnih projekata te usluge stručnog nadzora od 266 tisuća kuna dolazimo do ukupnog iznosa investicija od 5,5 milijuna kuna od čega 40% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti jer želimo smanjiti trošak energenata s obzirom na izazove tržišta. Zato je važno da smo iskoristili poziv, a što veća energetska neovisnost cilj je koji smo zacrtali u županijskoj strategiji.“, kazao je župan Posavec.

Pored projekata kojima će se nastaviti podizanje energetske neovisnosti u školstvu i zdravstvu, župan Međimurske županije potpisao je i Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije rukometnog igrališta kod Osnovne škole Mursko Središće s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom.

Naime, Međimurska županija kao Europska regija sporta 2022 potiče izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture, pa se nakon nove atletske staze u Belici, kreće u obnovu rukometnog igrališta u Murskom Središću. Zajedničkom investicijom Grada i Županije vrijednom  109 375 kuna temeljito će se obnoviti sportski tereni na radost učenika, ali i brojnih sportskih udruga i građana koji ih koriste.

Komentari