Potvrđena odlična suradnja Grada Varaždina i nacionalnih manjina

Objavljeno: 28.09.2015. 13:57

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:30

Foto: Siniša Sović

U Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš održao je sastanak s predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine i predstavnicima slovenske i albanske nacionalne manjine u našem gradu...

Neke od tema sastanka odnosile su se na ulogu Vijeća srpske nacionalne manjine i predstavnika albanske te  slovenske manjine. Riječ je o prvom ovakvom sastanku na kojem su predstavljene aktivnosti i programi Vijeća i predstavnika manjina, doznajemo od Mile Sekulića.

- Sastanak je bio nužan jer nam predstoji izrada završnog računa i programa rada za 2016. godinu. Gradonačelnika smo upoznali i s problemima koji opterećuju srpsku nacionalnu manjinu. Riječ je o nezaposlenosti i padu životnog standarda, o problemima koji opterećuju i većinski narod – kazao je Sekulić naglasivši kako su pripadnici srpske nacionalne manjine zadovoljni jer se problemi između hrvatske i srbijanske Vlade nisu reflektirali na njihovu zajednicu u Varaždinu.



Grad Varaždin, dodaje, brine o 11 nacionalnih manjina, dok ih na području varaždinske županije ima ukupno 18. Odnosno, nacionalne manjine čine 0,45 posto stanovništva u županiji.

- Od manjih, ali homogenih zajednica posebno treba istaknuti makedonsku i ukrajinsku. Svaka od njih nastoji u Varaždinu promicati kulturnu raznolikost, toleranciju i razumijevanje. Grad Varaždin programe i djelovanje srpske nacionalne manjine financira s 78.000 kuna godišnje. Ukoliko tu pribrojimo slovensku i albansku manjinu ta brojka se penje na ukupno 120.000 kuna – rekao je Sekulić.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjeća da su svakog prvog utorka u mjesecu vrata njegovog ureda otvorena za nacionalne manjine.



- Već četiri godine tako funkcioniramo i suradnja s nacionalnim manjinama je odlična. Osim dobre komunikacije, spremni smo financirati njihov rad temeljem programa koje predlažu Gradu Varaždinu. Manjine imaju snažne veze sa svojim nacionalnim državama i dobro je da obilježavaju svoje praznike - naglasio je Habuš.    

Osim Mile Sekulića na današnjem koordinacijskom sastanku sudjelovali su Alija Ređaj, Igor Šerdoner, zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i Mirna Kezele.

 

Komentari