Pravo na pristup informacijama: Varaždinska županija najtransparentnija

galerija-images/javna tribina pravo na pristup info

Objavljeno: 06.11.2014. 17:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

U Županijskoj palači održana je javna tribina na temu „Pravo na pristup informacijama – provedba i praksa“, a organizirali su ju Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije i Antikorupcijsko povjerenstvo Varaždinske županije.

Cilj javne tribine bio je upoznavanje građana o njihovom pravu na pristup informacijama kao temeljnoj podlozi sadašnjih i budućih demokratskih procesa u društvu, a u kontekstu novog Zakona o pravu na pristup informacijama.

Zakon o pravu na pristup informacijama uvodi dosta novima u sam postupak i način ostvarivanja ovog prava, s naglaskom na neposrednost u pristupu informacijama bez procedure i posrednika, kroz obvezu tijela javne vlasti da korisniku pristup informacijama omoguće objavom tih informacija na svojim web stranicama. Zakon djeluje još od 2003. godine, no nije bio provođen u praksi. Prošle godine ustanovljena je nezavisna institucija Ured povjerenika za informiranje čime se osnažio taj Zakon. Međutim, Ured ima svega četiri zaposlene osobe i teško je doprijeti do svih građana i upoznati ih sa svim njihovim pravima – istaknuo je Hrvoje Vindakijević, savjetnik u Uredu povjerenika za informiranje.

U Hrvatskoj postoji gotovo šest tisuća institucija javne vlasti koje su dužne građanima pružiti informacije koje su od javnog interesa. Na javnoj tribini istaknut je upravo problem što neke institucije ne pružaju informacije građanima. Stoga je Ured povjerenika za informiranje objavio i popis koji sadrži nazive i adrese tijela javne vlasti, kao i njihove Internet stranice i kontakt te podatke o službenicima za informiranje. Popis sadrži podatke o 5 695 tijela javne vlasti, u odnosu na koje postoje podaci o 3 300 službenika za informiranje.

Prema Transparency International Hrvatska Varaždinska županija jedna od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj te jedna od rijetkih koja radi prema obvezama Antikorupcijskog povjerenstva, rečeno je tijekom rasprave.

Na tribini su sudjelovali predstavnici Antikorupcijskog povjerenstva Nadica Dreven i Ivica Kruhoberec, predstavnica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir te službenik za informiranje u Varaždinskoj županiji Milivoj Težački.

{gallery}javna tribina pravo na pristup info{/gallery}

Komentari