Pred nama je vrlo vruć dan, temperature i do 35 stupnjeva Celzijevih

Objavljeno: 07.07.2015. 08:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Ako se po jutru dan poznaje, pred nama je vrlo vruć dan, a njaviša temperatura zraka danas bi mogla biti do 35 stupnjeva Celzijevih.

Meteoalaram za naše područje pokazuje crveni stupanj pripravnosti, što znači da će biti vrlo vruće s najvišom temperaturom zraka od 35 stupnjeva Celzijevih. Vrlo vruće bit će i u srijedu, a predvečer se očekuju pljuskovi, ali uz visoke temperature.

Ukoliko je to moguće, liječnici preporučaju da se ne izlazi tijekom najtoplijeg dijela dana, već da se boravi u rashlađenim prostorijama.

Na vrlo visokim temperaturama može doći do toplinskog udara, što je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoliša odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija.

Najvažnije je rashladiti tijelo, piti puno tekućine, piti redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, izbjegavati boravak na suncu te nositi prozračuni i svjetlu odjeću.

Čega se još treba pridržavati po ovim vrućinama, pročitajte na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentari