razvojni ciljevi županije

Evo što je predsjednica napisala premijeru Plenkoviću nakon posjeta Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 12.01.2017. 08:41

Zadnja izmjena: 12.01.2017. 08:57

Foto: Arhiva

 

Nakon boravka u Varaždinskoj županiji prilikom kojeg se uvjerila u dostignuća i velike razvojne potencijale predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je uputila dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da se pokrenu koraci prema razvojnim ciljevima Županije, stoji u priopćenju Varaždinske županije.

Župan Varaždinske županije istaknuo je zadovoljstvo što je Predsjednica nakon izmještenja svog Ureda obavijestila izvršnu i zakonodavnu vlast RH o problemima te prijedlozima rješenja.

- Veseli me što je nakon niza sastanaka, molbi i dopisa prema Vladi i ministarstvima, ovo pismo s tako visoke razine otišlo prema onima koji donose odluke. Predsjednica je dokazala kako njen boravak u Varaždinskoj županiji nije samo protokolarni, već konkretni i kako smo svi zajedno uspjeli nametnuti teme koje su nam od strateškog značaja za Županiju – istaknuo je župan Štromar.

Prijedlozi rješenja problema

Predsjednica RH u pismu je istaknula nekoliko pitanja koja su naglašena u Varaždinskoj županiji – upravljanje državnim nekretninama gdje se predlaže donošenje Izmjena i dopuna Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH tako da se  neiskorištene nekretnine koje nisu strateške za državu daruju JLS, kao i osiguranje fiskalnog kapaciteta JLS.

U tom cilju predlažu se Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju – indeks poravnanja kojim bi se JLS-ima temeljem geostrateškog položaja osigurao minimalni prihod od 1.500 kuna po stanovniku s osnova poreza na dohodak i imovine.

Usprkos postignutim rezultatima županije u obrazovanju i djelovanju centara izvrsnosti koji su primjer drugim sredinama, financijske obveze države prema Županiji u području obrazovanja se ne izvršavaju, što je i Predsjednica naglasila.

Vezani videoprilozi:

 

 

 

Komentari