promjena u školama

PREDSTAVLJANJE U ŽUPANIJI Informatika od sljedećeg tjedna i za prvašiće

Objavljeno: 30.08.2017. 12:26

Zadnja izmjena: 30.08.2017. 12:29

Foto: Mateja Rak

Prva smo hrvatska županija koja od ove školske godine uvodi program učenja informatike u nižim razredima osnovnih škola kao izvannastavni predmet, a za te potrebe osigurana su i sredstva i predavači.

Izjavio je to zamjenik župana Tomislav Paljak na konferenciji za novinare koja je održana danas u Županijskoj palači.  Povod je bio projekt ranog učenja informatike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Varaždinskoj županiji, s čime bi se se krenulo već u listopadu, a na školama je da kažu ulaze li u to ili ne.

-  Županija je za taj projekt izdvojila oko pola milijuna kuna, a ti novci trebali bi se koristiti za nabavku posebnih računala tzv. micro:bitova koje je izradio Institut za razvoj i inovativnost mladih, te za honorare vanjskih predavača - izjavio je Paljak, posebice istaknuvši da će na taj način škole iz ove županije biti kvalitetno pripremljene i za provedbu nacionalne kurikularne reforme. Između ostalog, naglasio je taj projekt nije rezerviran samo za neke, već za kompletnu mrežu škola ove županije, u kojima na jednom računalu radi 12 učenika, a cilj je približiti se europskom prosjeku od tri učenika na jedno računalo.

O projektu je, između ostalih, govorio i Nenad Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih, inače i  pokretač cijele te inicijative. Kako je rekao, informatika kao pedagoški standard od prvog razreda osnovne škole pridonosi razvoju kreativnosti i kritičnoga razmišljanja te je preduvjet kulture uspjeha.

Komentari