u organizaciji druge gimnazije

Predstavnici četiriju zemalja na 3. Međunarodnoj sportsko-obrazovnoj konferenciji „Učenje usmjereno na život“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.08.2018. 13:45

Zadnja izmjena: 23.08.2018. 13:51

Plenarni dio 3. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije„Učenje usmjereno na život“, čiji je inicijator i organizator Druga gimnazija Varaždin, a partneri škole iz Slovenije, BiH i Srbije, održan je danas u Županijskoj palači Varaždin.

Uz domaćine, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenika župana Tomislava Paljaka te ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin Zdravku Grđan, na konferenciji su bile veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez i veleposlanica Republike Srbije Mira Nikolić.

Konferenciji je prisustvovala je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapaodnohercegovačke županije Ružica Mikulić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Varaždinske županije, Grada Varaždina, MUP-a, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Instituta za razvoj tržišta rada te Udruge „Pametna špica“.

Upravo u suradnji s tim institucijama te školama održana su izlaganja, okrugli stolovi i radionice na kojima su se obrađivale teme iz područja građanskog odgoja i obrazovanja te povezivanja s aktualnim pitanjima školskoga sporta i građanskog odgoja i obrazovanja.

- Varaždinska županija je po ulaganjima i postignutim standardima u obrazovanju perjanica u Hrvatskoj i regiji. Obrazovna reforma je pokrenuta u prvom mandatu župana Čačića kada smo po modelu JPP-a izgradili 32 škole i dvorane te omogućili jednosmjensku nastavu za više od 90 posto djece, prvi smo uveli besplatni prijevoz za sve srednjoškolce, ali i pokrenuli centre izvrsnosti. Cilj i želja svakog odgovornog društva mora biti konstantno ulaganje u obrazovanje, kao i u građanski odgoj, a posebno je važno i ukazivanje na nužnost sportskih aktivnosti, što su glavne teme ove konferencije – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

''Dobar primjer Varaždinske županije''

Zamjenik župana Tomislav Paljak održao je izlaganje o pozitivnim učincima ulaganja i obrazovanje i sportsku infrastrukturu na primjeru Varaždinske županije.

- Ulaganja u obrazovanje pretpostavljaju ulaganja u infrastrukturu. Županija je po modelu JPP-a prvo izgradila i dogradila 32 škole i dvorane, dok sada traje energetska obnova škola koja se sufinancira sredstvima iz EU. Sva ta ulaganja omogućila su ravnomjerni razvoj škola čiji osnivač je Županija. Čak dvije trećine škola su u ruralnim sredinama, što daje priliku i djeci iz manjih sredina da ostvaruju svoje potencijale i razvijaju talente, među ostalim i u dvoranskim sportovima kao što su odbojka, košarka, borilački sportovi, stolni tenis, gimnastika… Učenici postižu odlične rezultate te se afirmiraju i kroz sportski razred u Drugoj gimnaziji Varaždin – rekao je zamjenik Paljak.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan je istaknula da naziv konferencije „Učenje usmjereno na život“ odlično oslikava njihove razvojne strategije te planove međunarodne suradnje i povezivanja. 

- Prvi put su ovdje veleposlanice Slovenije i Srbije, te mislim da je to dodatni dokaz da sve što radimo u školi, uz podršku Varaždinske županije, radimo dobro i kvalitetno. Ponosni smo što smo inicirali i sada organizirali već treću međunarodnu konferenciju te doveli kolege iz susjednih zemalja kako bi putem obrazovnih sadržaja uspostavili partnersku mrežu škola, promovirali inovativnost, kreativnost i mobilnost, uz razmjenu znanja i iskustva – rekla je Zdravka Grđan.

 

Komentari