podijeljene reakcije

Jeste li za to da roditelji biraju sadržaje koje će njihova djeca učiti u sklopu Građanskog odgoja i Zdravlja?

Objavljeno: 08.11.2017. 10:20

Zadnja izmjena: 08.11.2017. 15:03

Jučer smo pisali o nekim prijedlozima i izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje ministrica Divjak predlaže i pitali smo nastavnike što misle o tome, a jedan od tih prijedloga bio je i veće uključivanje roditelja u nastavne sadržaje o čemu se ovih dana intenzivnije govori i raspravlja...Hoće li roditelji doista birati sadržaje koje će njihova djeca učiti u sklopu Građanskog odgoja i Zdravlja? Što mislite o tome?

U sklopu kurikularne reforme predviđeno je da će roditelji moći birati međupredmetne sadržaje iz Građanskog odgoja i Zdravlja koji za odgoj i obrazovanje imaju istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja. Ukoliko roditelji ocijene da je neki sadržaj 'sporan', njihovoj djeci mogu se osigurati alternativni moduli. Katoličke udruge godinama se bune protiv sadržaja međupredmetnih tema Zdravlje i Građanski odgoj kao i protiv njihova uvođenja kao obveznog predmeta u škole.

No, iz Foruma za slobodu odgoja tvrde da se uvođenjem ovog prijedloga negira utjecaj države na obrazovnu politiku, a na organizacijskoj razini to je nemoguće provesti dok bi na razini škole nastao potpuni kaos prilikom pokušaja odvajanja tema, a time i učenika u razredu. Tvrde kako svaki predmet ima odgojnu komponentu, a prema tome to bi značilo da onda svaki roditelj ima pravo doći u školu i reći da mu se neki sadržaj iz nekog predmeta ne sviđa i zahtijeva alternativni sadržaj za svoje dijete.

Budući da se javna rasprava oko ovog osjetljivog pitanja žustro vodi ovih dana, odlučili smo i vas pitati za mišljenje.

 

 

Rezultati ankete

Jeste li za da roditelji biraju sadržaje koje će njihova djeca učiti na Građanskom odgoju i Zdravlju?

Da

46%

Ne

54%

Komentari