svečanost

Foto - Prije 30 godina održani prvi lokalni izbori u Hrvatskoj, datum obilježila i Varaždinska županija

Objavljeno: 07.02.2023. 18:32

Zadnja izmjena: 08.02.2023. 08:20

Foto: Boris Matijašec

Prije točno 30 godina, 7. veljače 1993. godine, održani su prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj na kojima su predstavnici građana izabrani u tijela lokalne samouprave.

Taj povijesni datum Varaždinska županija obilježila je prigodnom svečanošću održanoj u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Tada se biralo 40 vijećnika, a od njih 40, 29 je još živućih.

- Uvijek smatram da je bitno i važno naglasiti zasluge onih koju su na ovom prostoru živjeli, djelovali i gradili svoj kraj prije nas, a upravo ova Svečanost ima to za cilj. Te 1993. godine mi smo bili u ratu, trećina države nalazila se pod okupacijom, a 1995. godine smo, zahvaljujući našim braniteljima, uspjeli sav naš okupirani dio osim istočne Slavonije osloboditi. I kada samo pogledamo taj aspekt vidimo u kakvom brzom, dinamičnom i turbulentnom vremenu živimo – izjavio je župan Anđelko Stričak zaključivši kako kao peti župan, osmog saziva koji sada djeluje osjeća poštovanje prema svima onima koji su prije ovog saziva koji su vodili i gradili Varaždinsku županiju.

Prije svečanosti izaslanstvo Varaždinske županije, u pratnji Husarske garde Varaždinske županije položilo je vijence za sve preminule vijećnike kod Središnjeg križa na varaždinskom gradskom groblju te na groblju pokojnog župana dr. Marijana Mlinarića.

 Svečanosti su uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, zamjenice župana Silvije Zagorec, predsjednika Skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića prisustvovali i izabrani vijećnici kandidacijskih lista iz 1993. godine, prvi župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, prvi predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Zoran Vidović kao i v.d. predsjednika tadašnjeg Županijskog izbornog povjerenstva mr. sc. Željko Vukelić kao i prva tajnica Županije Darinka Hajduk Vučić.

Komentari