"Habuš kupuje vrijeme"

Avar i Bunić tvrde da Ministarstvo nije dalo suglasnost za zaduženje Grada Varaždina!

Objavljeno: 26.10.2016. 14:33

Zadnja izmjena: 26.10.2016. 15:03

Foto: Arhiva

Prekjučer je iz Grada Varaždina priopćeno o pozitivnom mišljenju Ministarstva financija kako se Grad Varaždin može dugoročno zadužiti za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada kao I. faze sanacije odlagališta.

Međutim, na ovo odobrenje danas su reagirali svojim opširnim priopćenjem vijećnici varaždinskog Gradskog vijeća nezavisni Zlatan Avar i HSLS-ovac Željko Bunić, kako bi se upozorilo na ono, što oni smatraju, iskrivljenim tumačenjem dopisa Ministarstva financija.

>> Ministarstvo financija dalo zeleno svjetlo za dugoročno zaduženje Grada

Kao prvo, navode Avar i Bunić, Ministarstvo nije dalo službeno nikakvu suglasnost za zaduženje Grada Varaždina. Ono je napisalo da odgovara samo na ono što je u njegovoj nadležnosti i da se Grad može zadužiti samo uz poštivanje Zakona i pravilnika.

Ministarstvu je, čini se, pritom prešućeno da Brezje nema status odlagališta, nego skladišta baliranog otpada. Stoga se ne radi o sanaciji odlagališta, te je iznos od 83 milijuna kuna dovoljan uglavnom tek za usluge odvoženja i zbrinjavanja uskladištenog otpada.

'Niti je sanacija, niti nabava nefinancijske opreme'

Cijeli se proces nikako ne može nazvati sanacijom i zato što bi i dalje ostalo 20-30 tisuća tona otpada, a time i puno nesaniranog zemljištva. Vijećnici Avar i Bunić izražavaju i dodatno čuđenje da se ova "sanacija" knjigovodstveno vodi kao nabavka nefinancijske imovine.

S obzirom da su bale nastale komunalnim gospodarenjem TD VARKOM d.d. - čijih 49% vlasništva nije u njegovim rukama - gradonačelnik i uprava Grada bi do kraja proveli u tišini već započet postupak subvencije VARKOM-u. Uz to, ako bi se zemljištu povećala vrijednost za dodatnih 83 milijuna kuna - dakle, za 440 eura po kvadratu - ono se više uopće ne bi moglo prodati.

Iz tih razloga, koji se još detaljnije objašnjavaju u priopćenju, Avar i Bunić smatraju kako gradonačelnik samo kupuje vrijeme i kako je na ovaj način Grad namjesto VARKOM-a postao obveznik rješavanja problema bala.

Komentari