gospodarska zona brezje

eTV Grad prodajom zemljišta želi privući investitore koji daju bolje plaće, za sad ga kupuje samo Calzedonia

Objavljeno: 05.10.2016. 11:41

Zadnja izmjena: 05.10.2016. 12:09

Foto: Željko Porobija

Danas je medijima predstavljen plan prodaje zemljišta u Brezju, kojim se želi privući investitore i u konačnici podići prosjek plaća u gradu.

Radi se o nekih 157 hektara od kojih Grad posjeduje čak 102 i koje je danas, unatoč vjetru, predstavljeno medijima na samom terenu. Zemljište je do prošle godine bilo opterećeno ugovorom s Biotehnološkim parkom Varaždin, no nakon raskida ugovora stekle su se mogućnosti za prodaju. Grad ima 67 hektara zemljišta u komadu, te je spremno ponuditi ga na prodaju investitorima koji uz povoljne uvjete - poput kupnje po povlaštenoj cijeni, smanjenja komunalnog doprinosa i slično.

Habuš 'Poslodavci će se morati boriti za svog radnika'

Premda sve ovo može zvučati zanimljivo samo potencijalnim investitorima, cilj Grada je da se na ovaj način potakne rast plaća čiji je prosjek u Varaždinu među najnižim u Hrvatskoj.

- Treba stvoriti uvjete na tržištu rada da se poslodavci moraju boriti za svog radnika, da poboljšavaju uvjete i dižu plaće. - istaknuo je Habuš.

Na naše pitanje kako će se uspjeti privući baš oni koji bi podigli plaće, gradonačelnik je odgovorio da zakonski ne mogu, primjerice, poticati investitore s visokim plaćama.

- Pojedini poslodavci već sada zbog manjka radne snage razmišljaju o tome kako privući i zadržati radnike. - objasnio je Habuš, dodajući kako će povećana ponuda radnih mjesta natjerati poslodavce na poboljšavanje uvjeta.

Iako je već bilo nekih upita od strane investitora, službene ponude se još čekaju. Za sada, prema gradonačelnikovim riječima, na ovom zemljištu svoje proširenje planira Calzedonia.

 

Komentari