obavijest iz županije

Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza za područje četiri grada i 14 općina na području Varaždinske županije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.04.2021. 14:34

Zadnja izmjena: 21.04.2021. 14:34

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije. Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Komentari