Proglašene elementarne nepogode od klizišta i poplava, šteta oko 9 milijuna kuna

Objavljeno: 07.11.2014. 11:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas je donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode od poplava na području općina Breznički Hum i Breznica te Odluku o proglašenju elementarne nepogode od klizišta također na području općina Breznički Hum, Breznica te na području općine Ljubešćice.

Tijekom ove godine proglašene su tri elementarne nepogode od klizišta, jedna elementarna nepogoda od tuče te jedna elementarna nepogoda od poplava.

- Ukupna šteta od već proglašenih elementarnih nepogoda je oko 132 milijuna kuna, a uz ove dvije elementarne nepogode to je još dodatnih 9 milijuna kuna. Nažalost, zbog velikih oborina i nevremena došlo je do izlijevanja rijeke Lonje, a aktivirala su se i brojna klizišta manjeg i većeg intenziteta. U suradnji s načelnicima općina obilaze se kritična mjesta i dali smo zadatak Hrvatskim vodama da vide gdje se može napraviti nasip, gdje se može proširiti kanal kako do ovakvih situacija ne bi više dolazilo. Kad je Lonja plavila, na proljeće je napravljena zaštita, međutim razna vode se toliko povisila da ni to nije bilo dovoljno - istaknuo je župan Štromar na današnjoj konferenciji za novinare.

Velike količine oborina i olujno nevrijeme uzrokovalo je znatne materijalne štete na privatnim kućama, poslovnim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim zemljištima i nerazvrstanim cestama na području općina Breznice i Brezničkog Huma. Aktivirala su se i brojna klizišta također na navedenim područjima, ali i ona na području općine Ljubešćice. Prva procjena štete za ove poplave iznosi oko pet milijuna kuna, dok za klizišta iznosi oko četiri milijuna kuna.

- U svojem dugogodišnjem stažu kao predsjednik Povjerenstva moram reći da svake godine imamo tri ili četiri elementarne nepogode. Ovo nije ništa novo, malo jest ekstremno jer je ovo sad već šesti put ove godine da proglašavamo elementarnu nepogodu. Takve su vremenske prilike i nažalost elementarne nepogode se događaju na varaždinskom području - rekao je Zlatko Pukšić, predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Gradska i Općinska povjerenstva moraju u roku osam dana od proglašenja elementarne nepogode upisati prvu procjenu u Registar Šteta. Zatim će na stradala područja izaći Županijsko povjerenstvo te pomoći Gradovima i Općinama da načine konačnu realnu procjenu šteta koja se potom dostavlja Državnom povjerenstvu sa Zamolbom dobivanja sredstava za djelomičnu sanaciju nastalih šteta.

Komentari