Varaždinska županija već duži niz godina u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede provodi pokuse s „Varaždinskom heljdom“ s ciljem upisa na sortnu listu, kao stare čuvane sorte te osiguranja proizvodnje kvalitetnog sjemena za potrebe poljoprivrednih proizvođača te njene promocije.

Da cijeli postupak, pokrenut još 2013. godine, polučuje rezultate potvrđuje i priznanje Ministarstva poljoprivrede koje je nedavno pristiglo OPG-u Pocedulić. Njihovi su heljdini krekeri proglašeni šampionima te su dobili priznanje kao najbolji inovativni proizvod, dok su "heljdine pahuljice" nagrađene brončanom medaljom.

- Izuzetna nam je čast primiti od Ministarstva poljoprivrede diplomu za naš proizvod  ("Heljdine BG pahuljice"), priznanje šampiona (Heljdini BG krekeri) te ponijeti titulu najboljeg inovativnog proizvoda ("Heljdini BG krekeri") u 2020. godini na području Republike Hrvatske. To je veliko priznanje za naš rad i trud.  OPG Pocedulić priprema još inovativnih bezglutenskih proizvoda "Varaždinske heljde" koje u budućnosti  namjerava plasirati u svom novom prodajnom centru kojeg otvara na ljeto iduće godine u Kućanu Gornjem - rekla je Tamara Šabić, ispred OPG-a Pocedulić.

Zaštita heljde

Paralelno s uspjehom OPG-a, nastavljaju se i aktivnosti na zaštiti Varaždinske heljde. Na Agronomskom se fakultetu višestrukim pregledima brine o autentičnosti i genetskoj čistoći sorte, a izvršena je i službena prijava za upis na sortnu listu „Varaždinske heljde“ kod Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Da podsjetimo, proces certifikacije „Varaždinske heljde“ započeo je 2013. godine kada su provedeni pokusi na OPG-ovima „Hunjadi“  i „Pocedulić“ kako bi se osigurao kvalitetni sjemenski materijal za poljoprivredne proizvođače.

Komentari

13.11.2020. 13:17h Zadnja izmjena: 13.11.2020. 13:18