'Zaželi'

Projekt koji je širom županije doživio veliki uspjeh i zaposlio mnoge žene ide dalje, objavljen je poziv

Objavljeno: 27.08.2023. 08:25

Zadnja izmjena: 27.08.2023. 08:44

Foto: Arhiva

Nakon što je nedavno u Županiji zaključen projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena-faza III", iz kojeg su se financirale gerontodomaćice koje su se brinule o starijim nemoćnim građanima, većina gradova i općina koja je bila uključena u taj hvalevrijedan EU projekt izrazila je interes da se ponovno za njega prijavi. Prilika za prijavu ponovno je otvorena.

Naime, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je početkom tjedna poziv na dostavu projektnih prijedloga "Zaželi – Prevencija institucionalizacije", u sklopu kojeg će se ponovno financirati pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom, kao sastavna mjera dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije. Ukupno je na raspolaganju 100 milijuna eura, poziv je otvoren do 31.prosinca 2024., a projektni prijedlozi podnose se od 11. rujna ove godine isključivo poštom, napominju iz Ministarstva.

Podsjetimo, taj projekt financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. U Varaždinskoj županiji provodio se od 7. studenoga lani od 7. srpnja ove godine, a njegova je vrijednost bila gotovo 1,5 milijuna tadašnjih kuna.

Partneri na tom projektu bili su su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

Kroz projekt Zaželi zapošljavaju se teže zapošljive žene, koje zahvaljujući tom projektu dobivaju šansu na tržištu rada, a s druge strane vrijedan je zato što one vode brigu o osobama treće životne dobi koji se nalaze u teškim socijalnim i obiteljskim okolnostima i tako im olakšavaju svakodnevnicu. 

Komentari