ključni projekti

Stričak i Plenković sastali se oko Bukotermala i Piškornice, kreću potpore poduzećima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2022. 12:44

Zadnja izmjena: 06.07.2022. 12:57

'Na sastanku sam zamolio premijera Andreja Plenkovića i sve prisutne da nam pomognu s dva ključna projekta, a to je izgradnja geotermalne elektrane Bukotermal i da pomognu kod izgradnje  Regionalnog centra za gospodaranje otpadom u Piškornici', rekao je danas župan Anđelko Stričak.

Pritom je najavio kako se u narednim danima očekuje sastanak kako bi se dodatno analizirana dva navedena projekta, ali i kako će sutra tvrtka Bukotermal započeti s testiranjem tlaka i temperature na bušotini Kutnjak.

- Kao što sam naglasio, to je jedan od bitnijih projekata i investicija i ona se nalazi u Razvojnom sporazumu za sjever - rekao je Stričak.

Potpore za poduzetnike

Državni tajnik  u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg najavio je potpore poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo.

- Upravo je u tijeku iz NPO Otpornosti i oporavak instrumenta Europske unije otvoren poziv u iznosu od 1,9 milijardi kuna za srednje i male poduzetnike, a cilj tog poziva je da imamo povećani proizvodni ciklus uz dva prethodna preduvjeta, a to je smanjenje potrošnje električne energije, odnosno općenito energije za minimalno 20 posto kao i udio reciklabilnih materijala u proizvodnji od minimalno 20 posto. Ovo je prvi put da najavljujemo da je Europska komisija odobrila i da ćemo uskoro ići iz modernizacijskog fonda s pozivom od oko 300 milijuna kuna, koji će valorizirati upravo one zahtjeve koji su mahom pristigli kao projektni prijedlozi iz Varaždinske županije - rekao je Šiljeg.

 

 

Komentari