Od prvog siječnja

Promjene od nove godine - niži PDV, veći minimalac i plaće studenata, novi zakon o pravima branitelja

Tek smo ušli u Novu godinu, a s njom nas već prate mnogobrojne dobre vijesti, no jesu li one samo privremene, ili ne - vrijeme će pokazati. Nakon jeftinijeg goriva i novosti o neoporezivoj naknadi za djecu, u ovoj godini došlo je i do nižeg PDV-a.
Objavljeno: 02.01.2019. 09:39

Zadnja izmjena: 02.01.2019. 09:48

Foto: Ilustracija

Tek smo ušli u Novu godinu, a s njom nas već prate mnogobrojne dobre vijesti, no jesu li one samo privremene, ili ne - vrijeme će pokazati. Nakon jeftinijeg goriva i novosti o neoporezivoj naknadi za djecu, u ovoj godini došlo je i do nižeg PDV-a.

Naime, od Nove godine građani će, umjesto opće stope od 25 posto, na svježe meso, ribu, uvoz živih životinja, voće i povrće, jaja, mahunasto suho povrće te na dječje pelene plaćati međustopu od 13 posto. Međustopa od pet posto primjenjivat će se i na bezreceptne lijekove, koji će se tako izjednačiti s onima na recept. Istom stopom PDV-a oporezivat će se i elektronička izadnja knjiga, udžbenici i ostale publikacije. Najavljeno smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto odgođeno je za godinu dana.

Ova godina donosi i veći minimalac (3000 umjesto 2751 kune), veće naknade ročnicima (3000 kuna) i veće plaće studentima i pravosudnim dužnosnicima. Roditelji studenata i srednjoškolaca koji primaju stipendije ili dobiju nagrade ubuduće se neće morati bojati da će zbog uspjeha svoje djece morati platiti viši porez na dohodak. Niz prednosti nova godina donosi i udomiteljima, kojima će znatno porasti naknade za rad, a država će im plaćati i mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Na snagu stupaju i neke odredbe novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Oni koji su tijekom 2018. godine stekli status hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju bolesti, od početka godine će primati invalidsku mirovinu. Isto se odnosi i na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, a koliko će "novih" HRVI primati mirovinu i koliko će to državu u konačnici koštati, još je nepoznato. 

S prvim danom nove godine na snagu stupa i mirovinska reforma, koja sa sobom nosi brže ujednačenje dobi za odlazak u starosnu mirovinu žena i muškaraca. Puna ravnopravnost kada je u pitanju dob za umirovljenje postići će se 2027. godine, kada će i žene i muškarci u starosnu mirovinu odlaziti sa 65 godina. "Emancipacija" će se potvrditi 2033. godine, kroz povećanje dobi za umirovljenje za sve. I žene i muškarci od tada će u starosnu mirovinu sa 67 godina života i 35 godina radnog staža. Oni koji su štedjeli i u I. i u II. mirovinskom stupu, a u mirovinu odlaze od 1. siječnja 2019. moći  će istupiti iz II. stupa, ali i ostati u njemu bez bojazni da će zbog toga ostati bez dodatka koji primaju oni iz prvog stupa. 

Komentari