županijska skupština

Danas se glasuje o proračunu Varaždinske županije, ovo su ključni projekti

Prema predloženom proračunu za 2023.godinum, najveći udjel od 49,7 posto odnosi se na zdravstvo te 42 posto na obrazovanje. Poseban naglasak je na centrima izvrsnosti, konkretno u Medicinskoj školi, Arboretum Opeka, Šaulovec...
Objavljeno: 29.11.2022. 07:21

Zadnja izmjena: 29.11.2022. 07:24

Danas će se na sjednici Županijske skupštine naći Prijedlog proračuna Varaždinske županije vrijedan 230,8 miljuna eura.

Prema predloženom proračunu za 2023.godinum, najveći udjel od 49,7 posto odnosi se na zdravstvo te 42 posto na obrazovanje.

  • Spinalni centar i Dnevna bolnica - Što se zdravstva tiče, kapitalni projekti su Spinalni centar SB za medicinsku rehabilitaciju koji provodi Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice te Projekt Dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija u OBV-u  provodi Opća bolnica Varaždin. Uz to,  planirana su sredstva za specijalističko i stručno usavršavanje te razliku financiranja pripravničkog staža medicinskog osoblja zaposlenog u zdravstvenim ustanovama. Projekti su najvećim dijelom financirani sredstvima EU fondova.
  • Postavljanje solarnih panela, besplatna prehrana, stipendiranje - Na području obrazovanja između ostalog izdvajamo postavljanje solarnih panela na 9 osnovnih škola i 3 srednje škole, tu je i nastavak projekta Asistenti u nastavi te besplatna prehrana za najugroženije učenike u riziku od siromaštva, kao i nastavak stipendiranja za učenike i studente.

  • Dovršetak Centara izvrsnosti - Dovršetak izgradnje za centar izvrnosti Mediceinske škole, u Arboretumu Opeka te Šaulovcu. Radi se s učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele proširiti svoja znanja i vještine, s njima rade vrsni predavači u moderno opremljenim praktikumima. Svim učenicima osiguran je prijevoz i prehrana.
  • Subvencije poljoprivrednicima i gospodarstvenicima - Ukupne subvencije planirane od strane Županije u 2023. godini u iznosu od 1,22 milijuna eura, odnose se na subvencije poljoprivrednicima u iznosu od 0,93 milijuna te subvencije trgovačkim društvima i obrtnicima u iznosu od 0,2 milijuna eura.

Ostali segmenti proračuna

Što se tiče ostalih segmenata, 3,7 posto proračuna odnosi se na Opće javne usluge, 1,7 posto na Ekonomske poslove, 1,4 posto za Socijalnu zaštitu, 0,5 posto na Usluge unaprijeđenja stanovanja te isti postotak za Rekereaciju, sport i religiju. 0,1 posto odlazi na Obranu.

Komentari