ni u drugom pokušaju

OPET BEZ 13. RUKE Proračun definitivno nije izglasan, Habuš i Radelić za utjehu dobili hrpu 'novaca'

Objavljeno: 15.02.2017. 11:24

Zadnja izmjena: 15.02.2017. 11:35

Foto: Viktor Hranić

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno nije izglasan proračun Grada Varaždina za 2017. godinu. Kao i u prvom pokušaju izglasavanja u prosincu, opet je 12 namjesto potrebnih 13 vijećnika podržalo prijedlog proračuna 

Habuš je u uvodnom izlaganju izjavio da nije planirao ponovno predlagati proračun, no ipak je to učinio zbog pritiska dijela javnosti, raznih udruga i iznad svega zbog projekata koji se tiču tri vrtića, dvije osnovne škole, dva rotora i još nekih drugih.

- Ovo mi ne donosi političke bodove - jer nisam više u utrci za gradonačelnika. Bolje je imati kakav takav proračun, dalo bi vremena novoj gradskoj ekipi i novom gradonačelniku. - izjavio je Habuš, te je potom iznijet novi prijedlog proračuna koji je predvidio nekih 240 milijuna kuna prihoda.

Cepanec 'prelomio'

Potom su Božidar Kolarić u ime Laburista i Ljubica Križan u ime SDP-a objasnili svoje razloge prihvaćanja proračuna. Istaknuli su da je on u realnim okvirima i da brojne ustanove imaju ozbiljne probleme zbog neizglasavanja proračuna.

- Srce me vuče da ne glasam za proračun, ali zbog problema koji drugi imaju - mi ćemo ga podržati. - izjavio je Kolarić.

Trenutak odluke dogodio se kad je nezavisni vijećnik Stjepan Cepanec izjavio da neće prihvatiti proračun - čime je postalo jasno da Habuš nema priželjkivani 13. glas.

- Problem su napravili političari, a ja govorim u ime naroda. Nismo ništa napravili u zadnje 4 godine - neću podržati proračun. - objasnio je Cepanec i time odlučio 'utakmicu'.

Raspušteno Vijeće

Pravi igrokaz izveo je vijećnik Željko Bunić sa salvetama s motivima hrvatskih novčanica, kojima je on ujedno ilustrirao što misli o proračunu.

- Dao sam moja 3 uvjeta za prihvaćanje proračuna - da se prihodovna i rashodovna strana dovedu se na razinu od 225 milijuna kuna, da gradonačelnik podnese pisanu ostavku i onda sam i ja spreman dati ostavku. Oni su to ismijali, rekli da je ucjena. Gradonačelnik je kriv za pat. - objasnio je svoju odluku Bunić, te Habušu i Radeliću stavio na stol hrpu 'novčanica' kao utjehu za neprihvaćanje proračuna.

Nije pomoglo ni što je Hižak u ime HSS-a prihvatio proračun, na koncu je od 20 prisutnih vijećnika ruku ZA diglo taman nedovoljnih 12. Time je ujedno daljnje održavanje sjednice - koja se trebala baviti još nekim proračunskim stavkama - izgubilo smisao i predsjednik Vijeća Josip Hehet proglasio je posljednju sjednicu Vijeća u ovom sastavu završenom.

- Više od trećine stoljeća radio sam u drugom prostoru gdje je bio visok stupanj tolerancije. Kao vijećnici se moramo pitati jesmo li ispunili zadaću. Hvala na konstruktivnom djelovanju, primjedbama i prijedlozima, želim vam dobro zdravlje i sreću u životu. - rekao je Hehet i pobrao aplauz vijećnika. I time je stavljena točka na priču o proračunu Varaždina za ovu godinu - na snazi je do konca ožujka privremeno financiranje, a onda dolazi vladin povjerenik, koji će voditi Grad do izbora u svibnju.

 

Komentari