proračun i jpp

PRORAČUN ZA 2017. PROŠAO Župan izjavio da su HDZ i SDP županiji od 2009. uzeli 35 milijuna kuna

Objavljeno: 25.11.2016. 10:25

Zadnja izmjena: 25.11.2016. 11:55

Foto: Luka Šalamun

O prijedlogu proračuna za 2017. te projekcija za 2018. i 2019. godinu župan Štromar je kazao da je zadovoljan da nije došao niti jedan amandman, a na što je vijećnik Hren komentirao kako se npr. HSS nije htio truditi, pošto im za sad amandmani "nisu imali šanse da prođu" te kako su vijećnici uvijek odlučivali na temelju politike za koju imaju afinitete. 

AKTUALAC Hren: "Bespotrebne troškove Varkoma platit će građani", Štromar: "Ne osjećam političku odgovornost"

Prema brojkama, realni proračun bi iznosio 60 do 70 milijuna kuna. Naposljetku je i izglasan većinom glasova, točnije 24 glasa ZA, 10 PROTIV te 1 SUZDRŽAN.

- Puno je rashoda, a prihodi su manji od 2009. godine, točnije smanjili su se za 35 milijuna kuna. U tih osam godina nas je tako gledala središnja vlast. Uzeli su i jedni i drugi - kazao je Štromar, misleći pritom na Vladu HDZ-a i SDP-a.

Štromar je kazao i kako mu se svidjela najavljena porezna reforma, ali kako su naposljetku nastale samo izmjene nekih zakona.

- Rečeno je da će porez za ugostitelje i hotelijere porasti na 25% i to možda nije u redu za njih, ali zašto ne bi bili izjednačeni s ostalim industrijama... Onda odjednom Vlada neće dići PDV svima, nego samo ugostiteljima, a ne hotelijerima. Zbog toga se smanjuju prihodi u Državnom proračunu i zato nećemo dobiti što zaslužujemo - objasnio je Štromar

I još  jednom,Štromar je ponovio kako ne mogu uspjeti s ovom Vladom, te podsjetio da u pet sjevernih županija nema niti jednog ministra.

Podsjetimo, kako komentira ovu od ranije poznatu izjavu župana Štromara, pitali smo i šefa oporbe Anđelka Stričaka:

 

"Nismo imali saznanja da nije valjan"

Stolnik (HNS) proračun je nazvao proračunom nade.

- Ovisimo o državi pa se nadamo da će se ostvariti... - objasnio je, a vijećnik Hren je komentirao kako su trebali čekati da se prvoizglasa proračun na državnoj razini. Također je dodao da je proračun "kratkog daha",  da je ovisan jedino o zaposlenosti i prosječnoj plaći radnika te kako treba pristupiti izradi rebalansa.

Vijećnica Nadica Dreven Budinski (HDZ) osvrnula se na JPP te Sporazum koji je potpisan. Tako se još jednom raspravljalo o neizbježnoj temi javno privatnog partnerstva i problema koje je prouzrokovao potpisani Sporazum.

- Sporazum kojeg smo potpisivali s bivšim ministrom prosvjete, valjda ste znali potpisujete li dobar sporazum. Ovaj se do sad nije ispoštovao - upitala je Štromara,naštojojje on odgovorio kako ima potpunokrivu percepciju o Sporazumu.

-  Sporazum je bio realan. Naš sporazum je pregledala i revizija i smatrala da je Županija napravila dobro što je potpisala sporazum. Mi svoje obaveze ispunjavamo. Nismo imali nikakva saznanja da nije valjan.

 

Komentari