OBAVIJEST OB VARAŽDIN

Tijek procijepljenja i tko se cijepio od javno poznatih - detaljan bolnički izvještaj

Zbog interesa javnosti i ozbiljnosti situacije (epidemiološke situacije), priopćenje Opće bolnice Varaždin prenosimo u cijelosti...
Objavljeno: 19.02.2021. 18:42

Zadnja izmjena: 19.02.2021. 18:44

Opća bolnica Varaždin o svojoj provedbi aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 na svojem punktu cijepljenju izvještava da je ukupno procijepila s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech 905 osoba, a s drugom dozom 892 osobe te da su sve procijepljene osobe upisane u registar e-cijepih što znači da su svi podaci o cijepljenju dostupni.

Zbog interesa javnosti i ozbiljnosti situacije (epidemiološke situacije), priopćenje Opće bolnice Varaždin prenosimo u cijelosti kako slijedi:

  • Aktivnost cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin provedena je bez nepravilnosti i odstupanja s dozama 5+1 cjepiva odnosno sa šest doza po jednoj bočici cjepiva  Pfizer/BioNTech koliko proizvođač službeno deklarira. U svim bočicama cjepiva  Pfizer/BioNTech koje je Opća bolnica Varaždin preuzela nalazila se i sedma doza cjepiva.
  • Smatramo za potrebnim pojasniti sedmu dozu cjepiva: Sadržaj svake bočice cjepiva je 0,45 ml; razrjeđuje se s 0,9% NaCl količine 1,8 ml po bočici; tako dobiven sadržaj jedne bočice ima 2,25 ml: jedna doza cjepiva iznosi 0,30 ml; sadržaj jedne bočice od 2,25 ml dijelimo s 0,30 ml jedne doze cjepiva što znači da u svakoj bočici cjepiva ima 7 punih doza cjepiva.
  • Aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin sedmom dozom u razdoblju od 05.01. do 25.01. u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatramo nepravilnošću i odstupanjem.
  • Napominjemo da za opisanu činjenicu većeg broja doza cjepiva po jednoj bočici Opća bolnica Varaždin nije mogla postupati drugačije nego je postupilakako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu uvjetovanim kada je koja bočica stavljena u distribuciju te pripremljena sama doza cjepiva razrijeđena s 0,9% NaCl.
  • Također se radi o vremenu slabog odaziva i odustajanja od cijepljenja te nepovjerenja u javnosti prema novom cjepivu i cijepljenju. Tako je i među radnicima Opće bolnice Varaždin odaziv na cijepljenje bio manji od 50% što je u datom trenutku bilo 20% manje od planiranog. Najčešće obrazloženje odustajanja od cijepljenja je bilo nepovjerenje i bojazan od mogućih nuspojava i komplikacija cijepljenja.
  • Nakon što je interes za cijepljenjem povećan te se nije dogodila isporuka  dogovorenih količina cjepiva, u novim okolnostima Opća bolnica Varaždin nakon 25.01.2021. godine na svojem punktu aktivnosti cijepljenja s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech provodi za zdravstvene radnike Opće bolnice Varaždin.
  • Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima je utrošila sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja s prvom dozom cjepiva  nisu uspjele upotrijebiti ( 15 doza cjepiva ).
  • U razdoblju od 05.01. – 25.01.2021. godine Opća bolnica Varaždin sedmom dozom je cijepila radnike Opće bolnice Varaždin, zdravstvene radnike u mirovini, radnike obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji radnika Opće bolnice Varaždin (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva.

Komentari