više sterilizacije manje napuštenih pasa

Varaždinska županija uključila se u program sterilizacije pasa u romskim naseljima

Objavljeno: 16.03.2018. 13:51

Zadnja izmjena: 16.03.2018. 14:21

U Županijskoj palači održan je prvi sastanak Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja. Osim predstavnika općina, u radnu skupinu uključena je i veterinarska inspekcija, PU varaždinska, Sklonište za životinje, Veterinarska komora, Kinološko društvo i predstavnici romskih naselja. 

Uz predsjednika radne skupine Roberta Vugrina, sastanku je nazočio i predstavnik Udruge Prijatelji životinja iz Zagreba Luka Oman. Vugrin je u uvodu naglasio kako je Varaždinska županija treća u Hrvatskoj osnovala ovu radnu skupinu. 

Naime, prema novom Zakonu o zaštiti životinja obveze županije su koordinacijske naravi i direktnih financijskih obveza nema. Međutim, jedinice lokalne samouprave imaju financijske izdatke i puno veći spektar obveza. Stoga je zadaća radne skupine da okupi jedinice lokalne samouprave i da im u najvećoj mogućoj mjeri tehnički i savjetodavno olakša provedbu zakona. 

Na sastanku se raspravljalo o sterilizaciji pasa, programu sterilizacije pasa u romskim naseljima te o obvezama i pitanjima vezanim uz sklonište za životinje.

-Varaždinska županija uključuje se u Program sterilizacije pasa u romskim naseljima iz razloga jer su se isti prekomjerno razmnožili i predstavljaju komunalni i zdravstveni problem lokalne sredine. Stoga će se Županija posebno obratiti svim jedinicama lokalnih samouprava i apelirati da donesu vlastite pojedinačne odluke o obveznoj sterilizaciji što je uopće preduvjet da Ministarstvo poljoprivrede provede program s vlastitim sredstvima - rekao je Vugrin

Komentari