O županiji bez novca

Čačić: Financiranje JPP-a bivša Vlada nije ozakonila zbog manjka autoriteta varaždinskog HNS-a

Objavljeno: 11.03.2016. 15:41

Zadnja izmjena: 11.03.2016. 17:22

Foto: Arhiva

Bude li u Saboru prihvaćen Vladin prijedlog državnog proračuna, Varaždinska županija prekinut će sufinancirati prijevoz srednjoškolaca.

Riječ je o projektu kojeg je osmislio Radimir Čačić, jedan od saborskih zastupnika iz Varaždinske županije koje je varaždinski župan Predrag Štromar danas pozvao da amandmanima promijene stavke u proračunu koje se odnose na sufinanciranje prijevoza učenika.

Varaždinski župan spomenuti poziv je poglavito uputio onima koji su glasovali za aktualnu Vladu. Među njima i šefu Reformista Radimiru Čačiću, koji je također glasovao za Vladu Tihomira Oreškovića.

Komentarajući poziv Štromara, Čačić je za  eVaraždin rekao da je i Vladi Zorana Milanovića tek u trećem pokušaju uspio nametnuti obavezu da država preuzme sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 75 posto.

Udar na 100.000 obitelji

- Mojim odlaskom i dolaskom Vedrana Mornara na mjesto ministra znanosti,  obrazovanja i sporta, Kukuriku vlada najavila je ukidanje sufinanciranja prijevoza, dok aktualna najavljuje smanjenje na 50 posto – pojašnjava Čačić.

Smeta mu, međutim, kako kaže, to što Vlada premijera Tihomira Oreškovića “prvo povećava iznose za financiranje političkih stranaka i troškove različitih uprava, dok istovremeno udara na najosjetljivije slojeve društva“.

- Više od 65 posto svih srednjoškolaca koristi neki oblik prijevoza do obrazovnih ustanova. U cijeloj Hrvatskoj više od 100 tisuća obitelji bit će pogođeno smanjenjem ili ukidanjem sufinanciranja prijevoza.

Čačić naglašava da je to osobito osjetljiva tema u županijama poput Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, iz razloga jer stanovnici ostvaruju najniže dohotke u Hrvatskoj.

"HNS bio bez autoriteta"

Bude li u Saboru prihvaćen Vladin prijedlog državnog proračuna, Varaždinska županija također neće imati ni 15 milijuna potrebnih za planiranu izgradnju i dogradnju četiri škole, koja se „vuku“ još od mandata prethodne Vlade.

Čačić, međutim, podsjeća da je bivšu Vladu uspio uvjeriti da država na sebe preuzme 55 posto troškova realiziranih i budućih projekta JPP-a na godišnjoj razini. No, o tome je samo donesena odluka.

- Najveći je tu bio nedostatak autoriteta varaždinskog HNS-a, jer kao koalicijski partneri u bivšoj Vladi tu odluku nisu ozakonili. A mogli su i morali – ustvrdio je Čačić.

Naposljetku, napomenuo je da kako mu se čini da “sve upućuje na to da aktualna Vlada Mosta i Domoljubne koalicije provodi ciljani politički udar na sjever Hrvatske“.

- Posebno se to odnosi na Varaždinsku županiju – zaključuje čelnik Reformista koji će biti protiv usvajanja proračuna ukoliko se ne prihvate određeni amandmani.

Komentari