priopćenje županije

eTV RADOVI POČINJU DANAS Evo ključnih podataka o projektu energetske obnove Opće bolnice Varaždin

Objavljeno: 17.08.2017. 14:22

Zadnja izmjena: 17.08.2017. 14:23

Foto: Arhiva

Jučer smo izvijestili o svečanosti povodom početka radova na energetskoj obnovi Opće bolnice Varaždin - a danas donosimo i priopćenje Županije u kojemu ističu glavne podatke vezane uz ovaj projekt.

>> eTV|FOTO Danas počinje energetska obnova Bolnice - Čačić kritizirao kašnjenje, Štromar poslao svog tajnika

Radi se o prvom većem projektu nakon 13 godina - jedini s kojim bi se mogao mjeriti po veličini, kako je objasnio Čačić, bio je izveden još 1991. godine, kad su izgrađene zgrade Interne i Pedijatrije. Evo ključnih podataka iz priopćenja Županije.

  • Uložit će se 83,5 milijuna kuna s PDV-om.
  • U zgradama Interne, Neurologije, Kirurgije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice postavit će se nove, toplinski izolirane fasade, novu stolarija i solarni paneli, te će mjerenje potrošnje energije biti automatizirano, a na radijatore će biti postavljeni termostatski ventili.
  • Ovim i brojnim drugim radovima, varaždinska bolnica godišnje će na energentima uštedjeti 3,4 milijuna kuna ili oko 8.650.000 Kwh energije, a upravo će se iz tih ušteda ulaganje vraćati 14 godina nakon završetka radova.
  • Ulaganje se odvija u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sredstva za sufinanciranje provedbe.
  • Fond će osigurati 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave.
  • Opća bolnica Varaždin ne mora osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati iz ušteda na energentima.

'Kasnilo se zbog bivše županijske vlasti'

Već smo jučer izvijestili da je Čačić kritizirao sporost u realiziranju projekata, i po tom pitanju Županija u svom priopšćenju navodi sljedeće:

  • Nakon proteka godine i dva mjeseca od trenutka ugovaranja energetskog učinka do 17. 7.2017., kada je stručna komisija dala pozitivnu ocjenu, nije napravljen nikakav pomak u realizaciji projekta.
  • 17. srpnja 2017. APN izdaje potvrdu studije izvodljivosti, a 10. kolovoza APN, PPD i OBV potpisuju aneks ugovora kojim se definira rok početka radova 16. kolovoza, odnosno danas.
  • Realizacija sve potrebne dokumentacije i ugovora u ovom roku omogućila je realizaciju projekta jer je kašnjenjem od godine i dva mjeseca bivše županijske vlasti, mogućnost realizacije već bila izgubljena zbog rokova definiranih ugovorom.
  • Ovu investiciju, kako navodi priopćenje, župan Čačić je pokrenuo u točno 30 dana. Rok za dovršetak radova je 31. prosinca 2018. godine.

 

Komentari