doznajemo

Raskinut ugovor za pročistač težak 210 milijuna kuna, evo što sada slijedi

Kao što smo već pisali: ako projekt ne bude dovršen, izvjesnost za penalizaciju veću od milijarde kuna je 100-postotna, a u tom slučaju, radi se o šteti koja peterostruko nadmašuje današnju vrijednost sanacije bala...
Objavljeno: 19.10.2022. 07:21

Zadnja izmjena: 20.10.2022. 13:01

Između Varkoma i GK Grupe raskinut je ugovor o izgradnji pročistača, kontaminiran uslijed akcije europskih istražitelja ovog ljeta.

Da je informacija točna, potvrdio nam je i direktor Varkoma Bruno Ister, koji naglašava kako se već radi na raspisivanju novog natječaja jer je dovršetak aglomeracije prioritet iznad svakog prioriteta.

Kao što smo već pisali: ako projekt ne bude dovršen, izvjesnost za penalizaciju veću od milijarde kuna je 100-postotna, a u tom slučaju, radi se o šteti koja peterostruko nadmašuje današnju vrijednost sanacije bala.

Bruno Ister i Robert Gotić prilikom potpisivanja ugovora u travnju ove godine

Osjetljiv potez

Prema savjetu pravnih timova, Varkom je ugovor raskinuo pozivajući se na posebne uvjete koje predviđa i sami dokument, a koji su se ostvarili uslijed akcije europskih istražitelja (sumnja u potencijalne koruptivne radnje, i t.sl.).

Proces raskida u svakom slučaju nije bio niti financijski bezopasan niti pravnički lak, jer optužnica protiv GK Grupe ne postoji, a osim što su zadovoljavali sve uvjete natječaja, prema javnom priznanju Varkoma – dokazali su se i kao izvođač. 

Župan je ovog tjedna obznanio kako će Hrvatske vode nastaviti financiranje, te Varkomu vratiti dosada utrošeni novac

Novac opet dolazi

Kao što smo već ranije pisali ovog jedna, nastavljeno je i financiranje aglomeracije od strane Hrvatskih voda. Obznanio je to župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a osim što će financiranje biti nastavljeno – Varkomu će biti vraćena i sva dosad utrošena sredstva (oko 28 milijuna kuna).

Sam taj potez Varkoma – da samostalno nastavi financiranje – tijekom minulog, osjetljivog razdoblja, naišao je na plebiscitarno odobravanje, kako Varkomovih dioničara tako i nadzornog odbora, jer svi se slažu u jednom: da to nije učinjeno, u ionako složenoj situaciji – nastao bi kaos. 

Potez Brune Istera, da Varkom samostalno nastavi financiranje, naišao je na plebiscitarnu podršku dioničara i nadzornog odbora, kažu: "Izbjegnut je kaos i kolaps"

'Izgubljeno vrijeme'

- Nije samo potrošena godina dana na izgradnji uređaja, već i je izgubljeno i financijsko razdoblje, no što je tu je. Idemo dalje, nemamo vremena za plakanje. Tim naših stručnjaka već radi na natječajnoj dokumentaciji i uskoro će biti objavljena nova javna nabava. Računamo da će nam do potpisivanja novog ugovora trebati minimalno četiri mjeseca, pod uvjetom da sve ide prema planu. Treća sreća! - riječi su kojima je raskid ugovora za naš portal komentirao direktor Varkoma Bruno Ister.

Komentari