sljedeći tjedan raspodjela novca

Runac kaže da NK Varaždinu treba privatni gazda! Evo i ostalih stavova o ulaganju u nogomet...

Objavljeno: 21.02.2018. 10:01

Zadnja izmjena: 21.02.2018. 11:13

Foto: Arhiva

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina sljedeći tjedan objavit će odluku o raspodjeli novčanih sredstava, no kako pouzdano doznajemo naročitih promjena u tom pogledu neće biti.

S druge strane, već niz godina u javnosti se raspravlja jesu li kriteriji za raspodjelu sredstava dobri, a među najvećim nezadovoljnicima permanentno su u NK Varaždinu kao nogometnom klubu koji ima ozbiljne šanse zaigrati u prvoj ligi – što bi, pak, gradu zasigurno donijelo cijeli niz objektivnih, dakle ne samo sportskih benefita. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u nedavnom intervju za eTV Blitz također je izrazio nezadovoljstvo kriterijima Zajednice, rekavši kako će gradska uprava pokušati utjecati na to da se oni promijene, a i sam Grad će u predstojećem razdoblju više ulagati u najpopularnije sportove poput nogometa. Pitali smo i ostale istaknute osobe iz sportskog i političkog života: treba li na nogomet gledati kao na strateški „resurs“ grada, koji bi pokrenuo i sve popratne pozitivne aktivnosti koje se vežu uz masovna sportska događanja, te time oživio ne samo Varaždin nego i cijeli varaždinski kraj? Evo što su nam odgovorili:

ČEHOK: Mijenjat ćemo kriterije i ulagati više!

*cjelovita izjava

RUNAC: NK Varaždinu treba gazda!

Dva puta smo imali javnu raspravu o tome, ali uvijek bez konkretnih prijedloga. Svojevremeno je u Graberje na „veliku javnu raspravu“ došlo šest zainteresiranih ljudi, a svi su navodno jako nezadovoljni. Habuš je rekao da kriterije trebamo mijenjati, a evo to sada kaže i Čehok. Ja sam prvi da se oni promijene, ali želim čuti prijedloge. Upravo Zajednica je uz pomoć HNS-a obnovila stadion NK Varaždina, zar to nije ulaganje? Plaćamo i račune! Treba reći i to, da smo stadion naslijedilii s 1,7 milijuna kuna duga, podmirili sve obveze i dalje redovito podmirujemo - nismo dužni ni lipe. Naravno da je i meni kao hrvaču jasno da treba ulagati u nogomet kao najpopularniji i najbrojniji sport, međutim smatram da NK Varaždin treba privatizirati jer igranje u prvoj ligi stoji 10 milijuna kuna. Koliko god da se uloži javnih sredstava, to će uvijek biti nedovoljno i uvijek će biti nezadovoljnih. NK Varaždinu treba privatni gazda!

CVEK: Postoji cijena igranja!

Nogomet je ipak masovnost i ulaganje, zbog čega bi morao biti ispred. Grad se konkretno mora odlučiti za 2-3 sporta u koja će ulagati. Postoji cijena igranja: u drugoj ligi to je 2,5 milijuna kuna, dok bi prva liga iziskivala četiri milijuna kuna. Naši sportski suparnici iz drugih dijelova Hrvatske, iz Zagreba ili Dalmacije, igraju u drugoj ligi, a od svojih gradova dobivaju između 1,5 do čak 3 milijuna kuna. Međutim, dokaz da se u vrhunski sport isplati ulagati jesu benefiti koje je grad imao npr. od posljednjeg rukometnog prvenstva. Ako mi zaigramo u prvoj ligi, na utakmicama će biti između sedam i osam tisuća ljudi – tko to može?!

HORVATIĆ: Nije dovoljno tapšati po leđima!

U Varaždinu djeluje devet nogometnih klubova, riječ je ukupno o nekoliko tisuća nogometaša, što znači da se za nogomet izdvaja ne razmjerno onome što nogomet  u gradu predstavlja. Gradonačelnik je nedavno i sam izjavio kako je nezadovoljan kriterijima. Sredstva koja se trenutno izdvajaju sasvim sigurno nisu dovoljna ako NK Varaždin uđe u prvu ligu. Međutim, nije dovoljno tapšati po leđima nego odlučiti – hoće li se stati iza tog projekta ili neće.

ČAČIĆ: Nogomet zalužuje podršku!

Nogomet je jedan od planetarno najpopularnijih sportova, a u Varaždinskoj županiji ima posebno dugu tradiciju, rezultate i velika imena od vremena braće Takač, pa do danas. Sport s izvanrednom tehničkom infrastrukturom, u koju su građani Varaždinske županije u cijelosti ulagali značajna sredstva, zaslužuje podršku, a potpuno razumijemo i značaj u odgoju i psihofizičkom razvoju mladih. Stav Reformista je da društvena zajednica na svim razinama, a u okviru svojih mogućnosti, treba sustavno i financijski pratiti te podržavati najuspješnije. Posebno naglašavamo nužnost odgovornosti i kontrole trošenja javnog novca.

Komentari