kako to regulirati?

Ravnatelj Zavoda: 'Nedostatak psihijatara? Platimo specijalizaciju, onda daju otkaz'

Objavljeno: 16.11.2023. 09:54

Zadnja izmjena: 16.11.2023. 09:54

Deficit psihijatara izražen je problem u Zavodu za javno zdravstvo u Varaždinu, rekao je njegov ravnatelj Marin Bosilj. Objasnio je kako su sukladno mreži HZZO-a predviđenha dva tima mentalnog zdravlja, a jedan tim čine jedan psihijatar, psihlog i medicinska sestra.

Bosilj kaže kako se problem nedostatka psihijatara trenutno rješava surađujući s lječnicima iz drugih ustanova, ali potrebe su veće od dva tima. Kao jedan od razloga deficita psihijatra naveo je čestu situaciju koji se događa nakon što se liječnici pošalju na specijalizaciju.

- Imali smo liječnicu koju smo poslali na specijalizaciju u trajanju od pet godina. Po završetku specijalizacije, ona je nakon tri mjeseca rada otišla raditi u Irsku. Drugu psihijarticu slali smo na specijalizaciju, čekali pet godina, odradila je tri  godine i otišla u bolnicu Vrapče. Mi smo imali ugovore, a u slučaju prve psihijatrice dobili smo pravomoćnu presudu za isplatu odštete, a u drugom slučaju još nismo došli do te faze. Ustavni sud je donio presudu da takvi ugovori nisu važeći. Kad pogledamo komentare naših sugrađana, oni to odobravaju, ali kad trebaju uslugu liječniku onda pitaju gdje je liječnik. Ne možemo s jedne strane odobravati da netko nije ugovorno vezan, a s druge strane tražiti od ravnatelja da osigura liječnike – kazao je Bosilj te dodao kako je problem mentalnog zdravlja sve izraženiji.

'Uključit će se svi psiholozi u školama'

Smatra kako je osnivanje Centra mentalnog zdravlja u Medicinskoj školi Varaždin fenomenalna stvar gdje će sudjelovati svi psiholozi u osnovnim školama koji će raditi edukacije. Oni će dalje upućivati prema Centru, objašnjava Bosilj, a onda ako će biti potrebe prema Zavodu, a tek onda prema psihijarima u bolnicama ili na liječenje. Dodaje da je do tog projekta došlo na inicijativu župana Stričaka te smatra da je to odlična ideja koja se uspjela provesti u samo nekoliko mjeseci.  

Komentari