'Cijena političkog opstanka'

Referendum kao Batinićev autogol? Cijeli grad izložio je dva velika rizika, navode iz SDP-a

Može li Grad Ivanec ostati bez bilo kakvog državnog financiranja? Upravo to gradonačelniku Miloradu Batiniću spočitavaju u SDP-u. Klupko se počelo odmotavati, kažu, navodeći kako je sljedeće što slijedi podizanje komunalne naknade, budući da se komunalna tvrtka fiktivno pokrivala iz prihoda Ivkoma koji je također bio gubitaš. Ovo su glavni naglasci iz njihova priopćenja...
Objavljeno: 22.01.2022. 09:00

Zadnja izmjena: 22.01.2022. 12:18

Ivanečki SDP podržao je  referendum koji će se u Ivancu održati 20. veljače, no kako kažu, žele skrenuti pažnju na netočno prezentirane činjenice od strane gradonačelnika Milorada Batinića.

Ivanečki izvori vode su, navode iz SDP-a, hrvatsko nacionalno bogatstvo kojim upravlja državna tvrtka (Hrvatske vode), te će i nadalje ostati izvor pitke vode za građane Ivanca, budući da bi Varkomu dovođenje vode iz Varaždina bilo krajnje neisplativo, odnosno predstavljalo „milijunske gubitke“. Batiniću priznaju da je u pravu jedino kada kaže da se „klupko počelo odmotavati“.

- Do sada su Ivkom vode koristile usluge komunalnog poduzeća Ivkom za izdavanje računa, pravnu službu, prijevozničke usluge, računovodstvo, izvođenje zemljanih radova i još mnogo toga što Varkomu neće biti potrebno – navode iz SDP-a, te Batiniću postavljaju pitanje kako prihode komunalne tvrtke po tim osnovama planira nadoknaditi.

- Hoće li se dizati komunalna naknada da se nadoknadi gubitak? Jer SDP će zasigurno biti protiv toga. To je pitanje kojim se ovo Gradsko vijeće treba baviti.

'Rizik: obustava financiranja'

Kada je riječ o pripajanju Ivkoma Varkomu, SDP želi skrenuti pozornost kako se radi o zakonskoj obvezi kojom se „ide na usklađivanje europskih standarda“, pri čemu radnici Ivkoma ostaju na gotovo identičnim mjestima. Predviđeni su i penali ako se to ne bi provelo, i to uskrate financiranja projekata iz državnog proračuna, a Ivkom zadovoljava tek jedan uvjet da bi mogao biti samostalni isporučitelj vodne usluge.

'Nadležnost Vlade, ne Batinića'

"Važno je naglasiti i da predložena dva referendumska pitanja nisu u skladu sa Zakonom o referendumu". Raspisan je, naime, referendum, kako navode iz SDP-a, za koji gradsko vijeće nije uopće nadležno. Nadležna je vlada.

Komentari