MORA SE PODVUĆI CRTA

"SVE KASNI!" Reformisti iznjeli četiri hitne kompenzcijske mjere

Naknade od 4.000 kuna kasne po 37 dana, a pregovori s banakama već dva mjeseca...
Objavljeno: 30.01.2021. 10:42

Zadnja izmjena: 30.01.2021. 11:44

Foto: Arhiva

Naknade od 4.000 kuna treba početi isplaćivati unutar maksimalno 30 dana; režijske i troškove najma treba pokrivati direktno (a ne po prethodno plaćenim računima); s bankama valja dogovoriti moratorij na otplatu kredita, te osnovati jamstveni fond za osiguranje likvidnosti.

Riječ je o zahtjevima koje su u Hrvatskom saboru iznjeli reformisti, koji su stava da je „izgubljen fokus“ nad 100.000 obitelji ili 3 posto hrvatskoga gospodarstva, kojem je onemogućen rad zbog epidemije.

- Mi smo epidemiološkim mjerama zatvorili 3 posto gospodarstva, i to onog za koji su sve ostale države prepoznale da je žarište zaraze, kako bi preostalih 97 posto gospodarstva nastavilo raditi. Da nastave raditi industrije, tvornice, pogoni... da tvrtke i obrti prežive i da ljudi mogu dobivati plaće. Međutim, krajnji je trenutak da se podvuče crta – rekla je saborska zastupnica reformista Natalija Martinčević.

Gdje zapinje?

Mjere vlade reformisti ne smatraju u potpunosti zadovoljavajućima, jer, kako kažu – naknade se isplaćuju nakon 67 dana; najam i režije gospodarstvenici sada prvo trebaju platiti i tek onda mogu potraživati namirenje od države, a kada je riječ o moratoriju na kredite – pregovori s bankama zapinju već dva mjeseca.

Komentari