Održali presicu

Reformisti najavili da će s Bandićevom strankom osigurati besplatne udžbenike i prijevoz

Objavljeno: 28.07.2016. 13:59

Zadnja izmjena: 28.07.2016. 14:01

Na današnjoj presici Reformista u Varaždinu predsjednik Reformista i saborski zastupnik Radimir Čačić najavio je da će jedna od ključnih u programu definiranih odluka koalicije stranaka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i Narodne stranke – Reformisti biti osiguranje besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za sve učenike srednjih škola u Hrvatskoj.

Povod presice, kažu Reformisti, potvrda je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da će se nastaviti postojeći model sufinanciranja prijevoza srednjoškolskih učenika, koji je, ističu, uveden 2012. na inzistiranje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Čačić je potvrdio da je dogovor o nastavku tog modela postignut već pri donošenju proračuna, s tim da je otvorena mogućnost sufinanciranja iz EU fondova, no ona nije realizirana pa će u skladu s tim ukupan iznos, kao i dosad, biti pokriven iz proračuna.

Čačić je podsjetio da je Varaždinska županija 2005. godine, u vrijeme kad je on bio župan, prva i jedina u Hrvatskoj, „bez ijedne lipe državne pomoći“, realizirala taj model i da ga je Vlada RH na njegovo inzistiranje prihvatila 2012. na razini 75 % financiranja.

– Stvarnu sigurnost trajnosti održanja i unapređenja ovog modela na 100 % financiranja pružit će samo odlučujući utjecaj koalicije stranaka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i Narodne stranke – Reformisti u budućoj Vladi s obzirom na to da je jedna od deset odluka buduće Vlade definiranih programom vezana i na omogućavanje obveznog srednjoškolskog obrazovanja. To podrazumijeva besplatne udžbenike i potpuno besplatan prijevoz za učenike srednjih škola. – pojasnio je Čačić.

Potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti, predsjednica Gradske organizacije Reformista Varaždin i gradska vijećnica Grada Varaždina Natalija Martinčević naglasila je da će Reformisti inzistirati na tome da obvezno srednjoškolsko obrazovanje postane ustavna kategorija kako bi se osigurala trajnost i stabilnost potpuno besplatnog srednjoškolskog obrazovanja te da se ne bi više događalo da se „neka Vlada, neki ministar ili neki župan sjeti to ukidati“.

Komentari