martinčević protiv habuša

Reformisti reagiraju na sastanak Međustranačkog vijeća: "Nećemo 10 godina otplaćivati dugove Habuševe nesposobnosti"

Objavljeno: 31.08.2016. 15:57

Zadnja izmjena: 31.08.2016. 16:03

Foto: Arhiva

"Sigurno nećemo dozvoliti da „rezultate rada“ gradonačelnika Habuša osjećamo još 10 godina nakon njega otplaćujući dugove njegove nesposobnosti" - započinje tako priopćenje Reformista koje je došlo kao reakcija na jučerašnji sastanak Međustranačkog vijeća Grada Varaždina na temu prijedloga rješenja sanacije odlagališta baliranoga komunalnog otpada u Brezju.

>>Habuš otkrio novo moguće rješenje sanacije bala u Brezju: „Ovo je prilika koju ne bismo smjeli propustiti“

U priopćenju stoji kako je na sastanku gradonačelnik Habuš iznio neistinitu tvrdnju, a odnosi se na izjavu kako je održan sastanak međustranačkog vijeća svih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću. Reformisti ističu kako vijećnica Reformista, Natalija Martinčević, nije primila poziv na ovaj sastanak te prema tome zaključuju kako nisu sve stranke koje participiraju u gradskoj vlasti sudjelovale u ovoj raspravi.

Habuš predlaže kredit

Podsjetimo, na jučerašnjem sastanku Habuš je objasnio o kakvom se konkretnom koraku za rješenje problema baliranog otpada radi. Naime najavio je kako će na sljedećem Gradskom vijeću predložiti gradskim vijećnicima kreditno zaduženje, 70 milijuna kuna na 10 godina. U planu je potpisivanje ugovora s izmijenjenom cijenom na 725 kuna po toni, a to je, istaknuo je Habuš, „najmanje rizično rješenje“.

- Svojim politikantstvom Habuš i Štromar išli su direktno protiv rješenja da bi sada nudili zaduženje Varaždinaca za 70 milijuna kuna na 10 godina?!?  Gradonačelnik Habuš svjestan je da nije u stanju riješiti problem smeća te da je nad Gradom Varaždinom nova tužba od strane koncesionara u visini od 96 milijuna kuna, kao što je i svjestan da ovo njegovo „rješenje“ uz ovakvo megalomansko zaduženje znači i nove milijunske tužbe svih ostalih koji su se javili na natječaj za koncesiju čije uvjete Habuš sada, nakon 3 godine mijenja. Sigurno nećemo dozvoliti da „rezultate rada“ gradonačelnika Habuša osjećamo još 10 godina nakon njega otplaćujući dugove njegove nesposobnosti“ – zaključila je Martinčević.

Što je poduzela Martinčević

Reformisti u priopćenju nadalje ističu kako je  Martinčević kao saborska zastupnica predlagala više rješenja za konačno rješenje problema smeća. Podjećaju kako je 2014. pozvala tadašnjeg ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, župana Varaždinske županije Predraga Štromara i gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša na sastanak u cilju hitnog pronalaženja rješenja. Na sastanak se nisu odazvali niti ministar niti direktor Fonda niti župan. Gradonačelnik Habuš je konstatirao da se „ne treba brinuti jer će se problem ubrzo riješiti“.

Nakon toga, podsjećaju kako je Martinčević na izglasavanju državnog proračuna od Vlade RH amandmanom tražila da se u državnom proračunu odmah osigura 30 milijuna kuna, neovisno o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se problem mogao početi rješavati. Tada je to opstruirao župan Predrag Štromar, tvrdeći da će on osigurati 60 milijuna kuna.

- Štromar, naravno, nije osigurao niti lipe, a kamoli 60 milijuna, kao što nije niti riješio problem smeća. I na kraju, Martinčević je od Sabora tražila izglasavanje zaključka kojim bi se Vlada RH obavezala da preuzme odgovornost za rješavanje našeg najvećeg ekološkog, financijskog ali i zdravstvenog problema, jer je potpuno jasno da Habuš i Štromar to nisu sposobni riješiti - stoji u priopćenju.

 

Komentari