glasajte u anketi

SLUČAJ VARTEKSOVA ROBNA KUĆA Stalni postav muzeja ili komercijalizacija?

Objavljeno: 22.11.2016. 12:37

Zadnja izmjena: 22.11.2016. 14:29

Foto: Arhiva

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća na dnevni red je po hitnom postupku, a na zahtjev gradonačelnika Habuša uvršten Prijedlog zaključka o iskazivanju interesa za kupnju povijesne kuće u Varaždinu na adresi Franjevački trg 2-4 i Trg kralja Tomislava 5, građevina poznatija kao "Varteksova robna kuća". Prema tome bi Grad kupio tu kuću te je iskoristio u muzejske svrhe. Ipak, kuloari kažu kako kupnja zgrade i proširenje Muzeja ne postoje niti u jednom dokumentu Strategije Grada. 

- Zašto Varteksova robna kuća? Prije četrdeset godina Grad se ugovorom obvezao da će stalnim postavom riješiti najvećeg varaždinskog slikara Miljenka Stančića. To se do sad nije dogodilo, zbog nedostatka adekvatnog prostora - objasnio je potrebu kupnje te zgrade ravnatelj Gradskog muzeja, Miran Bojanić Morandini te dodao kako su do sad objavljena tri oglasa u Nekretninama.

Gradonačelnik Habuš je izjavio kako je sad izvaredan trenutak da se počne s pregovorima, pošto smatra da više neće dobiti takvu priliku. 

Ipak, nije riječ o oglasu za prodaju, već samo o iskazivanju interesa za kupnju, a kako kaže Morandini, ono što ih je između ostalog, prvo privuklo je cijena kao početak pregovora. Pravo prvokupa ima Grad Varaždin.

Ipak, kuloari smatraju da taj prostor treba komercijalizirati, s obzirom na lokaciju te da Stančić, makar veliki varaždinski slikar nije kapacitet za stalni postav u muzeju te kako muzej neće biti profitabilan.

Vila Patačić "zjapit" će prazna?

Vijećnici su većinom glasova prihvatili ovaj Prijedlog, a kuloari su "zašuškali" o još jednom detalju cjelokupne situacije - vili Patačić, u čiju je obnovu investirala Reiffeisen banka, čija je poslovnica i dalje na toj lokaciji, a na temelju ulaganja u obnovu zgrade, dobili su 20 godina besplatnog korištenja tog prostora.

Taj period uskoro istječe, a naš izvor nagađa kako će Reiffeisen banka izaći iz prostora prije nego budu morali plaćati godišnju najamninu od više od milijun kuna te ostaviti praznu zgradu. Kuloari se pitaju, zašto se taj prostor ne planira iskoristiti za muzejske potrebe te zašto je potrebno kupovanje još jedne zgrade (Varteksova robna kuća).

- Ugovor između Grada i Reiffesen banke potpisan je prije 20 godina, a taj period istječe 31.12.2018. - doznajemo iz Grada, a dodaju kako prema tom ugovoru Reiffesen banka ima 30 dana prije istjeka da se izjasni hoće li u prostoru ostati ili ne.

- Službenih najava za odlazak poslovnice iz vile Patačić do sad nije bilo, a neslužbene ne želimo komentirati - zaključuju iz Grada.

 

Rezultati ankete

Što je prema Vama bolja namjena za zgradu Varteksove robne kuće?

Stalni postav muzeja Miljenka Stančića

33%

Komercijalizacija

67%

Komentari