predstavljanje istraživanja

Rezultati istraživanja: 70 posto starijih osoba i osoba s invaliditetom ne koristi digitalne javne usluge

Objavljeno: 14.12.2022. 14:22

Zadnja izmjena: 14.12.2022. 14:34

Plan Europske unije je da do 2030. godine sve javne usluge budu digitalizirane. Tko do tada neće znati i moći koristiti ove usluge imat će veliki problem, istaknuo je Žarko Čižmar, izvršni direktor Telecentra, neprofitne organizacije koja je nositelj projekta “Digitalna.hr”.

Glavni cilj ovog projekta je razvoj digitalne pismenosti građana Hrvatske, a partneri iz Varaždinske županije su Fakultet organizacije i informatike te Sveučilište Sjever.

-Kako ljudima koji nisu u stanju samostalno koristiti digitalne tehnologije i usluge ili samo internet, omogućiti da to mogu, bila je tema o kojoj smo danas raspravljali na okruglom stolu. Drugi naš prioritet odnosi se na digitalno obrazovanje, a ono uključuje formalno obrazovanje po cijeloj vertikali osnovnih, srednjih i visokih škola te neformalno obrazovanje kako bismo svim građanima omogućili razvoj digitalnih kompetencija – rekao je Žarko Čižmar.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja o digitalnoj uključenosti “ranjivih” skupina, starijih osoba, osoba s invaliditetom i stanovnika ruralnih sredina u Varaždinskoj županiji.

- S obzirom na ambiciozne ciljeve Europske komisije da bi do 2030. godine sve javne usluge trebale postati digitalne, zabrinjavajući je rezultat da se više od 70 posto stanovnika iz ranjivih skupina izjasnilo da ili ne koriste digitalne javne usluge ili to netko drugi radi za njih. Stoga je potrebno provoditi digitalnu inkluziju, pri čemu se ne smije dozvoliti da digitalna tehnologija, umjesto da spaja ljude i doprinosi boljoj kvaliteti života, dovodi do digitalnog jaza – istaknula je izv. prof. dr. sc. Nikolina Žajdela Hrustek s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

Komentari