Rezultati stanja tla u Cerju Tužno loši, Udruzi Okoliš potrebna financijska pomoć

Piše: eVz

Objavljeno: 29.04.2015. 10:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Udruga Okoliš iz Cerja Tužno naručila je od Instituta za ekološke raziskave ERICo iz Velenja (Slovenija) uzorkovanje i analizu tla te završni izvještaj o provedenim analizama s rezultatima tumačenim po Pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja.

Uzorak tla uzet je u naselju Cerje Nebojse u neposrednoj blizini Ciglane Cerje Tužno na privatnoj parceli uz prethodnu suglasnost vlasnika parcele.

Analiza prvog uzorka tla pokazala je da je tlo opterećeno onečišćenjem teškim metalima kroma i cinka. Onečišćenje je IV. kategorije (od ukupno V kategorija).

Također, zabrinjavajuće su i količine kadmija i nikla.

- O rezultatima postojećeg stanja tla obavijestili smo nadležne inspekcije kao i Vraždinsku županiju, Grad Ivanec, Općine Vidovec i Maruševec - ističu iz udruge Okoliš.

Varaždinska županija sudjelovala je u sufinanciranju troškova analize iznosom od 7.000 kuna, Grad Ivanec sa 3.000 kuna, Općina Maruševec sa 3.500 kuna, dok Općina Vidovec nije željela sudjelovati u sufinanciranju troškova.

Zbog nedostatka financijskih sredstava, Udruga još nije uspjela naručiti analizu drugog uzorka koji je uzorkovan na dubini od 5 do 20 cm, a stoji 11 000 kuna i pomoću nje se može utvrditi vrsta onečišćenja tla.

Udruzi je potrebna financijska pomoć da dovrši projekt utvrđivanja postojećeg stanja tla, a svaki njihov projekt ovisan je i o donacijama članova, stoga Udruga ovim putem moli sve svoje članove i ostale koji podržavaju njen rad da uplate članarinu za 2015. godinu koja iznosi simboličnih 20 kuna.

Inače, udruga Okoliš je neprofitna udruga građana koja djeluje uz pomoć potpore svojih članova i svih drugih koji podržavaju njen rad.

Svaka donacija dragocjena je u zajedničkoj borbi za očuvanje okoliš.

Članarine i donacije možete uplaćivati na žiro račun Udruge Okoliš: IBAN HR47 2340009-1110566351

Komentari