eksperimentalni program

Roditelji novomarofskih učenika organiziraju prosvjed zbog cjelodnevne nastave, evo što kaže ravnatelj

Objavljeno: 22.05.2023. 12:35

Zadnja izmjena: 22.05.2023. 16:25

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je objavilo popis škola koje su se prijavile za eksperimentalni program cjelodnevne nastave, među kojima je i Osnovna škola Novi Marof zajedno sa svojim područnim školama, a roditelji zbog ove odluke sutra organiziraju prosvjed.

Prosvjed organiziraju roditelji koji traže da OŠ Novi Marof povuče prijavu matične škole i područnih škola (PŠ Remetinec, Ključ, Mađarevo i Podevčevo) iz eksperimentalnog programa. Nezadovoljstvo roditelja, kako su naveli, iskazano je i potpisivanjem peticije protiv uvođenja programa, u kojem je u kratkom roku skupljeno 60% potpisa (jedan učenik - jedan potpis). Roditelji će se, kako su najavili, okupiti sutra u 17 sati u dvorištu Stare škole Novi Marof, nakon čega kreće šetnja ulicama grada i povratak u dvorište Stare škole.

- Roditelji se osjećaju prevarenima nakon što su u ponedjeljak 8. svibnja 2023. godine iz medija saznali da se njihova škola prijavila za Eksperimentalni program. Naime, nakon što su dva puta na Vijeću roditelja većinom glasova "protiv" izglasali da se ne slažu s prijavom za Eksperimentalni program, ravnatelj škole g. Anđelko Bošnjak rekao im je da se škola neće prijaviti. Unatoč protivljenju roditelja, odluka o prijavi upućena je Školskom odboru na prihvaćanje te se Škola zadnjeg dana natječaja (u petak, 5. svibnja 2023.godine) prijavila za program - navode roditelji u zajedničkom mailu.

'Nisu argumentirali, samo su bili protiv'

Roditelji su održali sastanak s ravnateljem Anđelkom Bošnjakom i predsjednikom Školskog odbora Draganom Logožarom u petak, prilikom čega su pozvali Odbor na povlačenje prijave. Ipak, kako objašnjava ravnatelj, Školski odbor nije povukao prijavu jer, ističe, "zahtjevi roditelja nisu biti argumentirani".

- Ja imam informaciju o prosvjedu samo s društvenih mreža. Kod mene su roditelji bili u petak na sastanku, a nisu htjeli argumentirati nego su samo bili protiv. Napominjem kako cjelodnevna nastava ne znači doslovce nastava tijekom cijelog dana te je važno istaknuti kako će razredna nastava, odnosno šesti sat, završiti u 13:30, a predmetna u 14:20 sati, što se odnosi na dodatnu nastavu - ističe ravnatelj te dodaje kako on nema nikakav utjecaj na odluku budući da ju je dionio Školski odbor kojeg čine tri predstavnika osnivača, jedan predstavnik roditelja, dva predstavnika učitelja i jedan predstavnik svih zaposlenika.

Komentari