Ruska delegacija obrazovanja u Varaždinu: Gradi se most prijateljstva između Hrvatske i Rusije

Objavljeno: 24.09.2015. 17:42

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:43

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je prijem delegacije predstavnika Grada Sankt Peterburga, točnije izaslanstva zaduženog za obrazovna pitanja. Naime, izaslanstvo Sankt Peterburga ovog tjedna boravi u Republici Hrvatskoj radi sudjelovanja u programu događanja u okviru okruglog stola koji je organiziran u Zagrebu.

U Varaždinu je rusku delegaciju primio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji im je tom prilikom izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Ono što je Sankt Peterburg u obrazovanju na razini Rusije, to je Varaždinska županija na razini Hrvatske, zato je naša suradnja odlična - rekao je između ostalog zamjenik Kišić.

Interes je Varaždinske županije za koncept rada s talentiranim učenicima, po čemu je Rusija i posebno poznata, osobito u dijelu tehničkih ili prirodnih znanosti, ono što u Varaždinskoj županiji, a i generalno u Hrvatskoj nije dovoljno zastupljeno. Rusija je u tom području najbolja, istaknuto je na prijemu.

Šesteročlano izaslanstvo za obrazovna pitanja Grada Sankt Peterburga vodila je zamjenica predsjednice Odbora za obrazovanje Irina Aleksandrovna Aslanjan, koja je naglasila kako nikako nije mogla odbiti poziv zamjenika župana Kišića za posjet predivnom Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Zasada se radi samo o suradnji dvije škole iz Varaždinske županije i Sankt Peterburga koje imaju sličan sustav obrazovanja. Svakako je važno još više povećati kvalitetu obrazovanja, a to i Rusija i Hrvatska naročito žele - istaknula je zamjenica Irina Aleksandrovna Aslanjan te izrazila zadovoljstvo interesom za učenje ruskog jezika i upoznavanja ruske kulture.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan, škole koja jedina u Hrvatskoj u redovnom programu uči ruski jezik, istaknula je kako se danas gradi još jedan most prijateljstva između Hrvatske i Rusije. Naime, II. Gimnazija Varaždin i Gimnazija 227 iz Rusije potpisale su Povelju o suradnji u sklopu koje će se izraditi ilustracija hrvatsko-ruske abecede, u kojoj će svako slovo abecede predstavljati poznate i važne osobe iz Rusije i Hrvatske.

Završetak prijema glazbenim su nastupima ispratili učenici Druge gimnazije koji sudjeluju u glazbenoj radionici spomenute škole, te učenica koja je posebno za goste izradila prezentaciju o gradu Varaždinu na ruskom jeziku.

Svečanom prijemu prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet te ravnatelj 227. Gimnazije iz Sankt Peterburga Vladmir Sedov.

Nakon prijema i prigodnog programa u Županijskoj palači izaslanstvo Sankt Peterburga posjetilo je Drugu gimnaziju Varaždin te Elektrostrojarsku školu Varaždin. Posjeta je organizirana kao nastavak suradnje započete tijekom proljetne posjete izaslanstva Varaždinske županije Gradu Sankt Peterburgu, kada je i potpisana Povelja o suradnji.

Komentari