učimo se programirati

Samo godinu dana nakon malih Britanaca i naši osnovci dobivaju mini-kompjutore

Objavljeno: 24.04.2017. 10:23

Zadnja izmjena: 24.04.2017. 10:25

Foto: Željko Porobija

Svi učenici petih razreda osnovnih škola u županiji već za nekoliko tjedana dobit će mini-kompjutore Micro:bit koji će ih uvesti u svijet programiranja. Osim što će iskusiti čaroliju ključne tehnologije današnjice, osnovci će se na taj način bolje pripremiti i za suvremeno tržište rada.

S takvim ciljem danas su sporazum o nabavi 1310 ovih malih računala - čija se tržišna cijena kreće oko 130 kuna - potpisali župan Štromar i hrvatski poduzetnik i promicatelj ove tehnologije Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih. On je već uspio za projekt zainteresirati i susjednu Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, a najavio je da se ova računala uskoro uvode čak i u dalekom Singapuru. U Varaždin je došao u pratnji svoje supruge i suradnice Rujane Bakić.

- Pomoću njih djeca mogu vidjeti koliko je programiranje lako. - izjavio je Bakić, usput objašnjavajući osnove rukovanja ovim računalom.

Komp u vlasništvo

Župan Štromar je istaknuo kako je naša županija prva u zemlji i široj regiji koja će Micro:bitove dati svim petašima. 

- Do 10. svibnja računala bi trebala biti dana svim učenicima petih razreda - i to u trajno vlasništvo, kako bi im ostala i za kasnije. - priopćio je Štromar, dodajući kako je upravo u tijeku javna nabava. To bi ujedno značilo, kako je pojasnio župan, da će svake godine nove generacije učenika dobivati mini-računala, ujedno i objašnjavajući kako to znači i određene promjene u školskim kurikulima.

Uskoro slijedi i edukacija nastavnika kako bi znali koristiti ovu vrlo korisnu napravu. Prava nastava započet će od jeseni. Interes za ovu tehnologiju već je pokazala i Osječko-baranjska županija, koja je na današnje potpisivanje poslala i svog predstavnika. Uskoro će - nadamo se - u svim školama diljem naše zemlje učenje programiranja postati nezaobilazni dio obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Komentari