sastali se u krapini

Sastanak trojice župana : Čačić, Posavec i Kolar razgovarali o projektu brze pruge Čakovec- Zagreb

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.06.2017. 13:19

Zadnja izmjena: 23.06.2017. 12:32

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar održao je jučer u Krapini sastanak sa županima Međimurske i Varaždinske županije, Matijom Posavcem i Radimirom Čačićem. Župani su na sastanku razgovarali o o zajedničkim projektima vezanim za prometnu infrastrukturu, razvoj gospodarstva, obrazovanja te zajedničkom gospodarenju otpadom.

- Mi stalno govorimo kako je sjever razvijen, kako su naši poduzetnici i gospodarstvenici dobri, da izvozimo, međutim, prosječna plaća zbog određenih industrija je niža nego u područjima koja su po tom principu manje razvijena. Mi imamo konkretne programe i projekte te smatramo da bi Vlada RH trebala to uzeti u obzir i upravo zbog tog ravnomjernog razvoja imati projekte i za ovaj naš dio zemlje, objasnio je župan Kolar, dodajući da je riječi bilo i o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica.

Rekao je kako će uskoro  sjesti s kolegom Korenom i tražiti sastanak s novim ministrom, s obzirom da je došlo do novog momenta, a to je da su u strategiji gospodarenja otpadom Piškornici priključene još Bjelovarsko–bilogorska i Virovitičko–podravska županija, a da s njima kao vlasnicima o tome uopće nije razgovarano.

Čačić se osvrnuo na projekt željezničke pruge čija bi izgradnja trebala ući u nacionalnu prometnu strategiju.

-Ono što je za nas ovog trenutka iznimno bitno, jest činjenica da s 1. srpnja završava javna rasprava o prometnoj strategiji, a jedna velika tema koju je otvorila još Austrija, ali nakon toga više nitko, jest željezničko povezivanje prstena Zagreb – Krapina – Ivanec – Varaždin – Čakovec, dakle dovođenje ovog cijelog prostora interurbanom brzom prugom u okvir do 50 minuta od metropole.

Župan Međimurske županije Matija Posavec za kraj je rekao kako je osnovna pretpostavka za konkurentnost je imati dobro razvijenu prometnu infrastrukturu, dobro razvijenu mrežu obrazovnih i zdravstvenih institucija, centara izvrsnosti te razvijeno gospodarstvo, i tada su standard i kvaliteta života u tim sredinama bolji. 

Komentari