Savjet mladih: Mlade bi trebalo jače uključiti u politiku

Objavljeno: 03.01.2011. 14:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Savjet mladih Varaždinske županije 29. prosinca održao je posljednju i šestu po redu sjednicu u 2010. godini, na kojoj su rezimirane aktivnosti iz protekle godine.

Predsjednik Savjeta mladih Hrvoje Kovač u svojem je govoru istaknuo kako su predstavnici Savjeta sudjelovali na tribini „Nasilje među mladima“ te kako je u suradnji s Koordinacijom za ljudska prava održan okrugli stol „Mladi i prošlost“. Izvijestio je i kako je u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije i Zaklade ZAMAH organizirana prezentacija programa "Mladi na djelu" i „Program za cjeloživotno učenje“.

Član Savjeta, Tomislav Kostanjevac, ujedno i predstavnik Varaždinske županije u Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske, istaknuo je kako je organizirao sastanak vijeća učenika osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije.

- Mnogim učenicima i školama nije jasna njihova uloga pa su sudionici imali priliku čuti više o zakonskoj osnovi za osnivanje vijeća učenika, koracima koje je potrebno poduzeti prije i prilikom samog osnivanja vijeća, ulozi vijeća, te primjerima iz susjednih i europskih država - objasnio je Kostenjevac razlog sazivanja sastanka.

Članica Savjeta, Marina Marković, prisutne je izvijestila o svom sudjelovanju na Generalnom zasjedanju Skupštine europskih regija u Istanbulu. Tada je, usporedno s ovim događajem, održana i konferencija Regionalne mreža mladih koji služi kao platforma regionalnih organizacija mladih, savjeta i parlamenata iz cijele Europe.

Od ostalih aktivnosti, podsjetili su kako je članica Savjeta, Sonja Maltar, zajedno s Nikolinom Zaplatić, sudjelovala na 2. Konferenciji Savjeta mladih Grada Zagreba, a tema konferencije bila je „Srednje i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj“. Inače, na toj je konferenciji usvojena „Zagrebačka povelja 2010.“ u kojoj je definirano na koji način se može poboljšati obrazovanje putem suradnje i konzultacija s mladima.

Kao jedna od najvažnijih aktivnosti naveden je projekt "Demokracija za 5!" koji su prijavili Savjet mladih i Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave.

Osnovni cilj projekta jest povećati intenzitet i kvalitetu angažmana mladih u praćenju provedbe politike za mlade kroz razmjenu iskustava, povećanje znanja, kompetencija i vještina putem izgradnje neformalne zagovaračke policy mreže.

Od ostalih aktivnosti izdvojeno je održavanje prve konferencije osnovanih savjeta mladih s područja Varaždinske županije.

Naime, sve jedinice lokalne samouprave imaju zakonsku obvezu osnovati Savjete mladih, no iako su neke donijele odluku o osnivanju i provele javni poziv, odaziv mladih bio je slab ili su pak samo donesene odluke o osnivanju na gradskim i općinskim vijećima, ali nije proveden javni poziv. Zato bi članovi Odbora za mlade, koji su ujedno i članovi različitih političkih stranaka trebali zagovarati osnivanje savjeta mladih na svojim područjima, čime bi se postigla veća inkluzivnost mladih.


Komentari