između redaka jedne sjednice

FOTO: SVEČANA SJEDNICA Ljubeščica gradi natkrivenu binu od 100m2, ...ostalo su već izgradili

Objavljeno: 05.08.2017. 10:50

Zadnja izmjena: 05.08.2017. 11:46

Foto: Viktor Hranić

Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić sinoć je na svečanoj sjednici općinskog vijeća izjavio kako ni sam ne zna kako su prošle godine uspjeli investirati gotovo sedam miljuna kuna, kada im je općinski proračun više nego tri puta manji.

Općina Ljubešćica, smještena između dva grada, Marofa i Toplica, egzemplarni je primjer funkcioniranja u hrvatskom sustavu lokalne samouprave, u kojem budući da se država ne razvija sustavno strateški - isključivo ambicioznost, socijalni kapital i okretljivost lokalnih lidera osiguravaju određene rezultate.

A Ljubešćica je, kao što su istaknuli gotovo svi govornici, iskoristila sve svoje komparativne prednosti. Mala je, ima svega 36 četvornih kilometara, a razvijeno srednje i malo poduzetništvo. Benefiti eksploatacije njezinog kamenoloma sežu u povijest i dohvaćaju budućnost, a status brdsko-planinskog područja bio im je od koristi i nakon što im ga je država ukinula.

Natkrivena bina kao simbol

Prošle godine je, naime, rebalansom državnog proračuna Ljubešćici vraćeno 1,4 milijuna kuna, što su sredstva koja su izgubili 2015. godine ukinućem statusa. Manji dio tih sredstava općina sada ulaže u izgradnju općinskog trga kao jednog od posljednjih većih građevinarskih projekata, a koji će imati natkrivenu binu od čak 100 kvadrata. Dakle, možda nije kapitalni projekt, ali je u svakom slučaju određeni simbol.

Naime, nakon što su izgradili potpuno nove zgrade: općine, vrtića, sportske dvorane a prošle godine i protupožarnog centra (bez kredita ili JPP-a), Horvatić je istaknuo kako je fokus vlasti sada na poduzetničkoj zoni koja će s izgradnjom pročistača i kanalizacije biti potpuno infrastruktrno opremljena, te kanalizacijske mreže - premda Ljubešćica nije ušla ni u jednu od aglomeracija.

U gospodarskoj zoni smještenoj uz autocesu uskoro će biti ugovorena prodaja i trećeg zemljišta, a upravo ovih dana upriličit će se otvorenje poslovnice prve tvrtke u zoni. Stipendiraju se svi redoviti studenti, prvo i drugo dijete vrtić plaćaju za pola ili tri četvrtine manje, a svako naredno dijete oslobođeno je plaćanja. Razvijeno je i društveni život, poglavito kulturno-umjetnički i lovstvo, što općina podupire.

Lobiranje kao (jedini) model

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač kao jedan od govornika takav rezultat pripisao je „kontinuitetu vlasti“, a Josip Križanić kao izaslanik predsjednika Vlade dijeli slično mišljenje, istaknuvši da su rezultati izbora refleksija rezultata općine. Naime, HDZ u Ljubešćici drži sve mjesne odbore, 80% općinskog vijeća, a načelnik bez protukandidata osvojio je 91% glasova. 

Svi zajedno su se složili da sličnih rezultata, naročito u mnogo većim lokalnim sredinama, ne može biti bez permanentnog lobiranja, zbog čega je Jenkač izrazio nadu da bi ova Vlada napokon mogla donijeti odluku o poravnanju prihoda per capita s državnim prosjekom, što bi snažno utjecalo na povećanje prihoda svih jedinica lokalne samouprave, jer kako je istaknuo - općine veličine Ljubešćice u Dalmaciji imaju proračune veće i pet puta.

- Sve što postižemo, postižemo zahvaljujući dobroj suradnji s državom i javnim poduzećima, pri čemu koristimo pomoć naših saborskih zastupnika. Riješili smo najosnovniju infrastrukturu i zahvaljjući našoj socijalnoj politici živimo u zajedništvu, što je zdrav temelj za nove izazove. Imamo viziju, ljude i povjerenje. Tko nam ne želi pomoći neka se ne miješa - zaključio je Horvatić.

Križanić na strani 'južnjaka'?

- Čast svaka i kapa do poda za rezultate koji su Ljubešćicu 'digli u sam vrh općina u Varaždinskoj županiji. Nije to slučajno, jednako kao što nisu slučajni ni rezultati na izborima. Dragi prijatelju, smatraj me istinskim prijateljem za sve projekte koje ćete plasirati prema ministarstvima - pohvalio je Križanić Horvatića, našalivši se kako jedan drugome moraju pomoći pri podizanju nataliteta u njihovim općinama. Premda je Križanić u svom govoru spomenuo kako Horvatić, osim na njega, može računati i na saborskog zastupnika Stričaka, navodno je između ovog HDZ-ovog dvojca u Saboru, Križanića i Stričaka - zaiskrilo nakon tiskovne konferencije koju su Jenkač, Horvatić i Kaniški održali poslije lokalnih izbora, požalivši se da ih šef županijskog HDZ-a nije pozvao na tiskovnu konferenciju unatoč vrlo dobrim rezultatima. Naime, u svom govoru Križanić je iskazao popriličnu prisnost s ljubeškim načelnikom, a kako doznajemo, stari nesporazumi u lokalnom HDZ-u još nisu razriješeni. 

"Tražili ste ono što vam pripada"

- Tražili ste ono što vam pripada i u tome uspjeli. Nagrađujete izvrsnost i imate veliku socijalnu osjetljivost. Dvorana vam je "space shuttle". Ne postoji apsolutno ni jedan razlog da i Županija u razvoju Ljubešćice ne sudjeluje maksimalno. Uostalom, naša vlast nije došla održavati status quo osam godina, pokazat ćemo što smo napravili za samo dva mjeseca - rekao je u svom govoru izaslanik župana, dožupan Tomislav Paljak.

Evo fotogalerije:

 

Komentari