nova shema gradske uprave

Uz protivljenje SDP-a izglasano novo ustrojstvo Grada Varaždina - evo kako će ono odsad izgledati

Objavljeno: 18.12.2017. 14:23

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 14:29

Foto: Luka Šalamun

Nakon što se u javnosti već prilično govorilo o novom preustroju uprave Grada Varaždina, danas je bez velike rasprave prihvaćen novi ustroj. Tako namjesto 7 Upravnih odjela Grad sada ima i 7 Upravnih odjela, ali i 2 nova odjela te jednu službu.

Neki od postojećih odjela ukinuti su ili spojeni, što je detaljnije objašnjavao dogradonačelnik Zlatan Avar. Dodani su odjel za kontrolu i nadzor te odjel za unutarnju reviziju, a građane će vjerojatno najviše zanimati uvođenje redarske službe, koja se sada  izdvaja iz Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoliša, a bavi se poslovima komunalnog, prometnog i poljoprivrednog redarstva.

Predloženim promjenama usprotivili su se vijećnici SDP-a Neven Bosilj i Bruno Ister - onaj prvi zbog pitanja zakonitosti, drugi zbog povećavanja zaposlenosti.

- Zakon kaže da su upravna tijela ili Upravni odjeli niti službe. Nigdje ne postoji u Zakonu niti u Statutu Grada Varaždina odjel. Imamo povećanje sa 7 na 10 ministara, koje će neka buduća vlast morati 'odobrovoljiti' da odu - kao što je to učinila ova vlast. Zbog toga će vijećnici SDP-a glasati protiv njega. - izjavio je Bosilj.

- Povećat će se broj 'ministara' i zaposlenih, druga je stvar da će nam nedostajati ljudi. Ako inženjera iz komunala prebacite iz komunala u controlling - onda treba naći drugog inženjera. Ništa nećemo dobiti, zaposlit ćemo nove pročelnike, nove 'ministre' i opet će nam nedostajati ljudi. - iznio je svoj stav Ister.

Rasprava se nije nastavila, pa je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan dao prijedlog na glasanje - i za njega je glasalo 16 od 20 prisutnih vijećnika. Protiv su glasali, kako su već najavili, samo vijećnici SDP-a.

Evo nove sheme

Treba još spomenuti kako će se pročelnici izabrati javnim natječajem, a do kraja natječaja pravo odabira v.d. pročelnika ima gradonačelnik Ivan Čehok. Za one koje zanima kako će sada izgledati ustrojstvo upravnih tijela Grada Varaždina, donosimo glavne izvatke iz upravo izlasane Odluke.

Danom stupanja na snagu ove Odluke ukidaju se:

  • Upravni odjel za poslove gradonačelnika,
  • Upravni odjel za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju,
  • Upravni odjel za društvene djelatnosti,
  • Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove.

Tako da sada imamo sljedeće odjele, službe i upravne odjele:

1. Odjel za kontrolu i nadzor
2. Odjel za unutarnju reviziju - koji je dosad bio Samostalna jedinica za unutarnju reviziju
3. Upravni odjel za kulturu, obrazovanje i sport - koiji preuzima poslove koje je obavljao Upravni odjel za društvene djelatnosti, a odnose se na kulturu, obrazovanje, tehničku kulturu i sport.
4. Upravni odjel za proračun i javnu nabavu
5. Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša
6. Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo
7. Upravni odjel za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo - preuzima poslove koje je obavljao Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove, a tiču se pitanja ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, itd.
8. Upravni odjel za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo - preuzima poslove koje je dosad obavljao Upravni odjel za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.
9. Upravni odjel za poslove Gradonačelnika i Gradskog vijeća - koji preuzima podlove Upravnog odjela za poslove gradonačelnika kao i poslove Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća
10. Redarska služba

 

Komentari