Slobodan Slunjski krv je prvi put darivao u vojsci, a od tada još 104 puta

Objavljeno: 23.10.2015. 17:45

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:45

Foto: Siniša Sović

Povodom obilježavanja “Dana dobrovoljnih darivatelja krvi”, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, svečano je primio dobrovoljne darivatelje krvi s područja Varaždinske županije.

Najbolji darivatelji krvi su: Slobodan Slunjski koji je krv darovao 104 puta, a 103 puta krv su darovali Ivan Čiček iz Ivanca i Stjepan Markulinčić iz Ludbrega. Najbolji darivatelj krvi rekao je da su darivatelji cijenjeni, ali i pozvao sve koji su u mogućnosti da se odazovu akcijama.

Ujedno nam je ispričao dirljivu priču. Prvi puta krv je dao kolegama kojima je, kako kaže, uvijek trebalo pomoći. To je bilo 22. svibnja 1987. u bivšoj vojsci zbog čestih prometnih nesreća. Pozvao je sve, koji su u mogućnosti, da sudjeluju u akcijama i daruju krv.

 - Danas sam član Crvenog križa Novi Marof. Pozivam sve darivatelje krvi koji su punoljetni i koji mogu davati krv da se odazovu svakom pozivu i neka pozovu svoje kolege, jer nikad se ne zna kad može nekome zatrebati krv, a meni, nasreću nikad nije zatrebala, rekao je Slobodan Slunjski i istaknuo da će davati krv dok god bude u mogućnosti. 

Župan Štromar zahvalio se darivateljima i istaknuo da su darivatelji pozitivni primjer djelovanja u društvenoj zajednici. Predsjednica Društva Crvenog križa, Nada Liber, također je pohvalila odaziv na akcije dobrovoljnih darivanja krvi na terenu i istaknula humanost i nesebičnost građana Varaždinske županije. Što se tiče Opće bolnice u Varaždinu, rezultate je prezentirala dr. Gordana Jaklin, voditeljica Odjela transfuziologije. Naime, prošle je godine prikupljeno preko 12.000 doza krvi, a OB Varaždin često opskrbljava i druge bolnice dozama krvi.

Izvrsne rezultate bilježi Gradsko društvo Crveni Križ Ivanec, koje broji preko 3000 dobrovoljnih darivatelja krvi, a taj broj iz godine u godinu raste. U ovoj godini, do 9. mjeseca, imali su 90 novih darivatelja, a prosječna dob je od 30 do 39 godina. Istaknuli su da darivanje krvi često počinje već u srednjoj školi. Trenutno su od 105 društva na 16 mjestu sa 6.01 dozom krvi na 100 stanovnika.

Prijemu su nazočili i zamjenik župana Alen Kišić i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić koji su u prisutnim darivateljima podijelili prigodne poklone kao znak zahvale i poticaja za daljnje humano djelovanje, odnosno darivanje krvi.

Komentari