brzi odgovor šefa hitne

Smoljanec u dopisu uznemirenom Batiniću: 'Ne ukidamo Hitnu u Ivancu, ali od 1. listopada mijenjamo ovo...'

Objavljeno: 26.09.2017. 17:59

Zadnja izmjena: 26.09.2017. 18:01

Foto: Arhiva

U ova dva dana došlo je do zanimljive prepiske između gradonačelnika Milorada Batinića i v.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladena Smoljanca, potaknute vijestima da se sprema ukidanje hitne službe u Ivancu.

Vijesti o eventualnom ukidanju ivanečke Hitne nije bila službena, pa je Batinić stoga jučer u službenom pismu Smoljancu tražio objašnjenje za ovakve informacije. Smoljanec je odgovorio dopisom već danas.

'Ovo je nalog HZZO-a'

Osim što u uvodu daje činjenične podatke o broju timova hitne pomoći na području cijele županije, Smoljanec napominje i kako Ivanec jedini u odnosu na Novi Marof i Ludbreg ima nadstandard, jer je organizirano prisustvo medicinske sestre/tehničara 24 sata. Ivanec ima identičnu opremljenost svim ostalim ispostavama, a tako otprilike stoji i s brojem bolesnika.

No, nedavno je ivanečka ispostava imala kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i utvrdila kako mimo važećih propisa u Ivancu imaju "trijažne sestre/tehničare". Možda je ovdje dobro objasniti kako se radi o sestri koja procjenjuje stupanj hitnosti pacijenta koji se pojavi u hitnoj, a ujedno služi za preglede i tretmane manjih ozljeda.

- Zavod za hitnu medicinu mora postupiti po tom nalazu i od 1. 10. 2017. će se medicinske sestre koji su do sada radili taj posao, rasporediti u timove u kojima su se i do sada rotirali, tako da nitko neće ostati bez posla. - iznosi Smoljanec, dodajući kako će ivanečki bolesnici i dalje imati punu zdravstvenu zaštitu.

Komentari